За целта са им необходими 48 подписа

Парламентарните групи на ИТН и “Възраждане” напуснаха пленарната зала по време на заседанието на парламента във вторник. Причината - гледаните на второ четене промени в Конституцията. Двете опозиционни партии оспорват процедурата и обявиха, че ще подадат жалба в Конституционния съд. За целта са им необходими 48 подписа, а народните им представители са общо 47.

„Ще подготвим жалба до Конституционния съд срещу промените в Конституцията. Днес имаме само и единствено гледане на Конституцията. Всички предложения на „Възраждане“ за бюджета вчера бяха отхвърлени. Но днес ще продължим да защитаваме другите, защото зад тях стоят хиляди граждани и институции, които очакват някаква подкрепа от страна на държавата”, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Пандов: Не се бърза с конституционните промени, проведени са всички дебати

„Очевидно е, че в пленарна зала ще бъде извършено беззаконие, което ние няма как да легитимираме. Конституцията безспорно ще бъде нарязана с флекс днес. Напуснахме залата и започваме да работим върху писането на жалбата. Мисля, че това е най-логичното и нормално нещо, което може да направим, надявайки се, че Конституционният съд е останал последната запазена институция в държавата извън всякакви вътрешни и външни олигархични влияния”, коментира още Костадинов.

„Мнозинството ще направи с основния закон това, което направи с Паметника на Съветската армия”, заяви председателят на парламентарната група ИТН Тошко Йорданов в началото на извънредното заседание на НС и призова "всички нормални хора да напуснат залата".

Любомир Стефанов: Нужно е време да се изговорят промените в Конституцията

Йорданов упрекна председателя на парламента Росен Желязков, че вчера е гледал безредиците в началото на заседанието в пленарната зала и не се е намесил.

„Вие променяте Конституцията, за да може сглобката да овладее държавата. Проблемът ви е президентът и страхът. Тук е пълно с конституционалисти. Най-жалкото мнозинство в българския парламент ще прави промени, ще погази върховния закон в държавата, ще наруши грубо обществения договор и, образно казано, ще направи това, което направи с един паметник – ще хване флекса, ще реже Конституцията грубо и ще я демонтира”, посочи още Йорданов.

Той заяви, че ИТН изпълнява политическата поръчка на българските граждани, на Венецианската комисия, на всички, които са гласували за тях и на потресените от това, което ще бъде направено с Конституцията. 

„Поздравявам Ви, г-н Йорданов, за насладата, която изпитахте от всичко това, което казахте в процедурата по начина на водене”, обърна се към него председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Източник: Нелли Желева, Николай Трифонов, БТА