Има опасност да се наложи ампутация и на дясната ръка на блъснатата жена, казаха от лекуващия екип

Най-тежко пострадалата жена при катастрофата с автобус в София снощи е оперирана в УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от лечебното заведение. Тя е с политравма - множество тежки фрактури на таза, единия крак и едната ръка. Операцията е продължила повече от 6 часа. Наложило се е ампутация на крака ѝ.

Снощи малко след 18:00 часа на телефон 112 е подаден сигнал за инцидент с автобус в квартал „Дианабад”. Той подминал спирката, навлязъл в насрещното, ударил е пешеходката и се е забил в мантинелата на тротоара. Пострадали са 4-ма души, като най-тежко е състоянието на пешеходката. По-леко пострадали са шофьорът и двама пътници от автобуса.

„Снощи беше докарана 52-годишна пациентка, политравматична, прегазена от автобус. Приета е в шокова зала на Спешното отделение. Проведени са изследвания, установени са множество счупвания на десен долен крайник, таз, ребра, десен горен крайник, травматична ампутация на дясно ходило. Наложи се по спешност ампутация на десен долен крайник на ниво бедро”, обясни от д-р Станислав Милев. „Пациентката в момента е в стабилно състояние, събудена, реагира. Продължава да има опасност за живота ѝ”, обясни той.  

Жената ще трябва да претърпи още операции. Има риск от ампутация и на дясната ѝ ръка.

Автобус блъсна пешеходка и кола в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„След самия инцидент колегата се е обадил в „Малашевци", че му е много лошо и е станал инцидент”, каза Борислав Попов, началник на отдел „Безопасност на движението” в Столичен автотранспорт.  По думите му водачът е с контузия на гръдния кош и е оставен за лечение в болницата. Две пътнички са посетили „Пирогов”, прегледани и освободени са.

Попов обясни и как се е стигнало до инцидента. На кръстовището на „Г.М. Димитров” и „Габровски” на шофьора му е прилошало, загубил е съзнание, навлязъл е в насрещното платно, ударил е пресичаща жена и се е ударил в два паркирани автомобила.

Попов е категоричен, че този шофьор, който е дългогодишен служител, не е взимал допълнителни смени. Имал е повече часове, но часовото му време за почивка е спазено. Мъжът е 59-годишен, не е имал здравословни проблеми.

На мястото на инцидента се отзовали и очевидци. 

„Бяха изплашени, чуваха се викове. Не знаех с какво да помогна”, обясни свидетелят Васил Василев.