Нереалистично е да се мисли за начало на преговори между Киев и Москва сега, смята докторът по философия

„Войната на Русия в Украйна няма да приключи до догодина по това време. Ще си разменят удари дотогава”. Това прогнозира проф. Румен Кънчев, бивш зам.-военен министър, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той смята, че в момента е нереалистична възможността за начало на преговори за примирие между Киев и Москва. Причината е, че и двете страни са заели крайни позиции. „На този етап не виждам точка, от която да се започнат някакви преговори. Путин ще изчака изборите в САЩ, защото те много разчитат Доналд Тръмп да спечели и да се договорят”, каза Кънчев.

Руски удари с ракети и дронове по Харков и Одеса

Относно снощната ракетна атака срещу украинския град Харков бившият зам.-военен министър коментира, че Русия се опитва да направи пробив на фронта в Украйна. „През зимния период се ползва главно авиацията. Не може да се очаква голямо развитие на войната в момента”, обясни той.

По думите му и Украйна, и Русия се готвят за пролетта, когато по-топлото време ще даде възможност за по-голяма маневреност на войските. „Украйна трябва да се подготви много добре за края на пролетта, за да отрази евентуална руска атака и да премине в настъпление”, каза още Кънчев.

Според него конфликтът е от типа дълготрайни, които заглъхват, но не приключват. Той смята, че Москва не може да изпълни всички свои цели в тази война, защото това означава победа над САЩ и НАТО. „Путин трябва да започне да мисли за компромиси, за да започнат преговори и да намалеят жертвите”, допълни Румен Кънчев.

Столтенберг: Помощта за Украйна не е благотворителност, а инвестиция в нашата сигурност