Това се случва в Правната комисия

Правната комисия в парламента се събра, за да промени правилата на Народното събрание. Причината – ротацията в Комисията за контрол на службите, която в момента се оглавява от „Възраждане“.

Целта на извънредното заседание е да промени статута на комисията за контрол на спецслужбите, за да няма повече ротация при председателството. Предложението на ДПС, ГЕРБ и ПП- ДБ бе внесено след като дойде ред на Николай Дренчев от „Възраждане“ да председателства тази комисия.

От управляващото мнозинство заявиха, че това е грешка, тъй като по думите им партията не изповядва проевропейски ценности. Делян Пеевски дори изрази опасение, че е застрашена националната сигурност.

Официалните мотиви обаче са други: Когато е на ротационен принцип, комисията е неефективна, не провежда редовни заседания и е неработеща. Това е и причината един от първите изразили мнения против тази промяна, да е Бойко Рашков от ПП-ДБ.

Димитър Радев: Ако законопроектът за БНБ не се приеме, ще се блокира присъединяването ни към еврозоната

„Вносителите трябва да си преработят мотивите. Чувствам се засегнат от тези мотиви и няма да мога да изтърпя някой да мотивира предложение за промяна в правилника на НС с откровени лъжи“, каза Рашков. Той допълни, че мотивите трябва да се преработят.

Петър Петров от „Възраждане“ посочи, че мотивите на Бойко Рашков „нямат нищо общо с действителността“ и „целят политическа лустрация“, насочена срещу „Възраждане“. Депутатът допълни, че целта е „офицер от резерва на българската армия да бъде отстранен чрез силовата роля на „сглобката“.