Отпадна ротационният принцип при определянето на председател на органа

Отнеха председателския пост на „Възраждане" в Комисията за контрол над службите за сигурност. Това стана възможно, след като депутатите гласуваха промени в правилника за работа на Народното събрание.

Променен беше статутът на Комисията, за да няма повече ротация при председателството. Предложението на ДПС, ГЕРБ и ПП- ДБ бе внесено, след като дойде ред на Николай Дренчев от „Възраждане“ да председателства тази комисия.

Още в петък председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изрази опасение, че може да се стигне до заплаха за националната сигурност, тъй като по думите му „Възраждане” е проруска партия.

Официално внесените мотиви обаче са други - че на ротационен принцип Комисията е неефективна и не провежда редовни заседания. Това доведе до сериозен спор и множество критики.

Властта разкритикува решението "Възраждане" да оглави Комисията за контрол на службите (ОБЗОР)

Първият глас „против” изненадващо дойде от вносителите на промените. Причината - официалните мотиви.

„Вносителите трябва да си преработят мотивите. Аз се чувствам засегнат и няма да мога да изтърпя някой да мотивира предложение за промяна с едни откровени лъжи”, заяви Бойко Рашков.

От „Възраждане” подкрепиха твърденията на Рашков, но заподозряха и друг мотив - скандалът в пленарната зала между Пеевски и Костадинов миналата седмица.

„Г-н Пеевски размени реплики с Костадин Костадинов и нараненото му его скочи. И цялата сглобка скочи да покаже, че Пеевски  е незаобиколим факт в това НС”, заяви Николай Дренчев от „Възраждане”.

Отговорът не закъсня.

„Г-н Рашков най-малко може да коментира, защото ерата на Рашков е на един мракобесен министър на МВР, който извличаше хората от къщата им. Не искам да го коментирам, той има на много въпроси да отговаря”, заяви Делян Пеевски.

След като бяха приети в комисия промените бяха вкарани извънредно и в залата, където спорът продължи. Опозицията обвини управляващите в диктатура.

„Причината е само една - че това е моментът на продължаващото овладяване на службите от сглобката”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

„Вие сте човек който казва, че съжалявай че Путин не е направил блицкриг в Украйна. Как ще поверим комисията за контрол  на службите на подобен човек”, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Мнозинството ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС загубиха мнозинството в комисията, защото Бойко Рашков се присъедини към опозицията и гласува „против” безумията, които бяха внесени в комисията като законопроект”, заяви Корнелия Нинова.

„Брутални тирани сте, във всякакъв смисъл”, заяви Тошко Йорданов.

Въпреки критиките, промените в правилника бяха приети. Така в Комисията за контрол над службите вече ротация няма да има. Изборът на постоянен председател предстои.

Източник: БГНЕС