Според директора на Софийската стокова борса важен фактор е балансът между търсене и предлагане

Всеки един конфликт влияе на пазарите в известна степен. По-важният фактор е балансът между търсенето и предлагането. През лятото и есента на миналата година има голямо производство на зърнени култури, добивите са рекордни. Потреблението леко се повиши, но все пак не може да поеме по-добрата реколта, която е прибрана и цените продължиха да падат. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Той уточни, че за някои стоки конфликтът в Червено море се оказа по-силен фактор.

Ще има ли покачване на цените на храните през 2024 г.

Симов уточни, че има трайна тенденция към поевтиняване на царевицата. „Тя е фуражна култура и така можем да следим накъде ще вървят цените на месото и млякото. Причините за поевтиняването се коренят в рекордния добив в САЩ - най-големият производител на царевица в света”, каза още експертът.

ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА: Може ли да се очаква поевтиняване

По думите му хлебната пшеница също поевтинява. Той уточни, че цената на суровото слънчогледово олио също се е понижила. На световната борса в Ротердам тя е спаднала с 35% в сравнение с януари миналата година.

Според Симов пазарът на петрол е динамичен, а той се влияе от конфликтите. „Нарушените доставки оказват влияние. Надявам се годината да е мирна, защото пазарите работят добре, когато няма военни конфликти”, каза още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.