Според него критерият, който остава предизвикателство за влизане в еврозоната, е инфлацията

Българската финансова система е изключително стабилна. С изключение на ускореното кредитиране към домакинствата, което БНБ е идентифицирала като предизвикателство. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS народният представител от ПП-ДБ Георги Ганев.

Балабанов: Причините да сезираме КС за избора на съдии са морални

„Единственият критерий, който остава предизвикателство за България за влизане в еврозоната, е инфлацията. Рамката за приемане на членове позволява конвергентен доклад да се поиска изрично само за България. Този, който предстои да излезе през месец юни, е стандартният, но страната ни може да поиска отделен във всеки един момент”, уточни Ганев.

Денков: Бюджет 2024 е бюджет за хората и за силна икономика

По думите му инфлацията в страна с валутен борд е функция на много други неща и изключително малко на държавната политика. „В момента всички тези неща са в посока българската инфлация да спада по-бързо от тази в ЕС. Въпросът е кога това ще достигне до влизане на България в критерия”, каза народният представител.

Той уточни, че половин година преди приемането на България в еврозоната, ще има паралелни цени в магазините в лева и евро. „Така българите ще могат да проследят ясно ценообразуването”, добави още Георги Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото.