За тази стъпка настояват от опозицията в парламента

Ден преди клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии, опозицията излезе с призив президентът да не отиде на церемонията. Управляващите пък са убедени, че двамата новоизбрани трябва да се закълнат.

Според юристи и конституционалисти отсъствието на президента от официалната церемония може да се разчете като знак, но не би следвало да е причина новите съдии да не се закълнат. Експерти са на мнение, че съществуват два варианта клетвата да бъде спряна. Единият е самите кандидати да откажат да я положат, а другият - да си тръгнат всички поканени гости, включително и членовете на Конституционния съд.

Опозицията в парламента с жалба до КС заради новите конституционни съдии

Според „Възраждане” клетва не трябва да има, докато не се произнесе съдът. Вече са входирали и нова жалба. „Тя е насочена срещу самите процедурни правила, които бяха приети от парламента и снижиха до безобразие критериите за членство в Конституционния съд”, заяви Костадин Костадинов.

От БСП призоваха президентът да не отиде на клетвата. „От една страна държавният глава е институция и неговото неприсъствие там е знаково за цялата процедура. Ние смятаме, че въпросните кандидати няма да взимат независими решения”, смята Иван Ченчев.   

Същото поискаха и от „Има такъв народ”. „Ако аз бях в тези обувки, нямаше да отида, защото моралът беше нарушен. През натиск и нарушаване на Конституцията и през унищожаването на морала в Конституционния съд бяха поставени две личности, които няма да взимат самостоятелни решения”, заяви Станислав Балабанов.

Новите конституционни съдии: Юристите на президента анализират избора, от БСП са готови с жалба

От управляващото мнозинство отговориха лаконично, но категорично: „Мисля, че решението на българския парламент беше ясно. Клетвата трябва да се проведе”, каза Даниел Лорер.

Неприсъствието на президента на клетвата е по-скоро знак, а не проблем за встъпването в длъжност на новите съдии, смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Ако всички поканени на церемонията обаче си тръгнат, клетва не може да има.

„Всички поканени, заедно с членовете на Конституционния съд, могат да откажат да положат клетва. Това всъщност е най-силният начин клетвата да бъде спряна”, заяви доц. Киселова.

Според адвокат Валя Гигова Конституционният съд е изправен пред безпрецедентна ситуация. „Той трябва да се произнася по избор именно на конституционни съдии, които са част от неговия състав. Това, само по себе си, е достатъчно абсурдно”, е нейното мнение.

Ако все пак съдът определи избора за противоконституционен, това ще се отрази и на взетите решения от Атанасова и Белазелков. „Тогава би се оказало, че ако техният избор бъде отменен, КС ще е заседавал в незаконен състав, което вече си е конституционна криза”, обясни още Гигова.

При тази хипотеза Народното събрание се връща в изходна позиция и предстои нова процедура, обясни доц. Киселова. По думите ѝ не се оспорват конкретно качествата на избраните, а пороци в решението и процедурата.