Какви биха били ползите за трите държави?

Предлага се премахването на контрола по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Идеята е на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

През тази седмица беше отправен и призив гръцкият министър по миграцията и убежищата да повдигне темата по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи днес.

Швейцария премахва граничния контрол по въздух за България и Румъния

„Ползите от това ще бъдат много, но то не е панацея. Ако ние не изпълняваме стандартите и критериите, последствията може да ни се върнат като бумеранг. Това касае и правовата страна. Не на всяка цена трябва да правим нещо, ако не сме готови”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS предприемачът, политолог и икономист проф. проф. Йоаким Каламарис.

По думите му Атина подкрепя страната ни, и то не само в тази стъпка. „Неведнъж сме говорили, че трябва да има балкански съюз, който да подпомага страните на полуострова и на ниво Европейски съюз, но това все още не сме го постигнали”, отбеляза Каламарис.

Според него, с премахването на контрола, брутният вътрешен продукт на България и Гърция би се увеличил с над 5%. „Виждаме, че тировете чакат по границите не с часове, а с дни”, добави предприемачът и посочи, че ще има големи ползи и за туризма, тъй като пътуващите не искат да чакат твърде дълго време по граничните пунктове.

Свободното придвижване из Европа би увеличило и самоувереността на българите, смята Каламарис.

За съжаление обаче няма как представителите на трите държави просто да подпишат едно споразумение, с което граничният контрол да бъде премахнат, поясняват експертите. 

"Първо трябва да направя едно уточнение за влизането ни в Шенген. Тя обаче е там още с влизането си в ЕС. С акта ни за присъединяване, в неговия член четвърти, ясно е записано, че България е страна по достиженията на Шенгенското пространство. Просто за нас има дерогации, включително граничният контрол, които трябва да бъдат премахнати поетапно, след като изпълним заложените критерии. На базата на това, процедурите, разписани в шенгенските споразумения и в настоящия протокол към учредителните договори, ясно показват при какви условия биха могли държавите от Шенген да постигнат премахването на граничния контрол. Такава е уредбата, че ние не разполагаме с ефективен механизъм", обясни доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС.

Целия разговор гледайте във видеото.