Общото мнение - слаба и ненавременна реакция на службите за сигурност

Ден, след като Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на шестима руски граждани, не закъсняха и политическите реакции у нас. По думите на съпредседателя на „Демократична България” Атанас Атанасов в ДАНС „имало толерантност към руски шпионаж”.

Слаба и ненавременна реакция на службите за сигурност е общото мнение, което споделиха политици, журналисти и експерти пред камерите на NOVA. Атанасов видя умишлено бездействие от страна на Държавната агенция „Национална сигурност“, а разследващият журналист Христо Грозев обяви, че издирваните руснаци са част от специално звено към руското военно разузнаване ГРУ. В хода на последните десет години те имали за задача да изпълняват подобен тип саботажни дейности в различни държави от Европейския съюз. Били в България повече от четири пъти, колкото са взривовете последните десет години, твърди още Грозев.

СГП издаде европейска заповед за арест на руснаци, обвинени в тероризъм у нас

Евентуалното участие на шестима руски граждани в експлозии в четири оръжейни бази у нас е липса на адекватна реакция от страна на българските служби за сигурност. Това смята съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ. „Питайте ДАНС защо толкова години не са работели по тези случаи. И аз ще ви кажа защо. Защото там има толерантност към руски шпиони. Това е скандално, но това е истината", смята Атанасов.

Според информацията, с която разполага Грозев, руските шпиони били част от специално подразделение на военното разузнаване на Москва. Шестимата обвинени не са единствените агенти на ГРУ, замесени с атентатите, твърди още Грозев.

„Ако допуснем хипотезата, че говорим за първите присъствени 6 души, има още трима, които не са обявени за издирване. Дано Прокуратурата работи по този казус. Тези тримата са свързани единствено с взрива през 2011 в Ловнидол”, допълни разследващият журналист.

Руските агенти са влизали на територията на страната множество пъти с фалшива самоличност през последните десет години. България не е била единствената им дестинация. Междувременно експерти видяха слаба и ненавременна реакция на военното разузнаване.

„Очевидно, военното контраразузнаване, след като премина към ДАНС, е загубило способностите си да следи всичко свързано с отбрана, боеприпаси”, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Чак, когато чехите направиха собствено разследване, тогава казаха „Тази серия от инциденти не е случайна”, поясни експертът по сигурността Тихомир Безлов.