Премиерът покани на среща председателя на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ и „Продължаваме Промяната - Демократична България” отново влязоха в сблъсък за министри и бъдещите назначения в регулаторите.

След серия реплики през медиите, премиерът Николай Денков покани на среща председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, за да обсъдят има ли промяна в първоначалното споразумение.

Днес и двамата бяха категорични, че ротацията няма да е на всяка цена и поставиха условия. По информация на NOVA срещата вече се е състояла, но дали са успели да потушат напрежението се очаква да разберем през следващите дни.

Борисов: Нищо не е на всяка цена в живота, включително и ротацията

Спор възникна както за това колко от министрите трябва да бъдат сменени, така и за това спешна ли е смяната на ръководствата на регулаторите.

„И ротацията, и всичко останало не са на всяка цена. Мандатът естествено, че ще бъде на ГЕРБ. Нали не си представяте ГЕРБ да отиде с празен мандат, да се унижим”, подчерта Борисов.

„Изцяло ще подкрепя това, което е казал Борисов - ротацията не е на всяка цена. На етап разговори сме. Бях доста учуден от вчерашната реакция сред политически лидери, че има нещо, което трябва да се опита да ни отклони”, добави Денков.

Основен препъникамък обаче се оказват регулаторите. Сериозни искри се появиха, след като от „Продължаваме Промяната” поискаха спешната смяна в ръководството на Комисията за защита на конкуренцията.

„Какво попречи на мнозинството по време на управлението на четворната коалиция – ПП, ДБ, ИТН и БСП, да смени регулаторите”, попита лидерът на ГЕРБ.

Има ли политически натиск върху независим регулатор (ОБЗОР)

„При положение, че няколко от партиите в момента в парламента свалиха нашето редовно правителство, последното, което могат да питат, е защо не направихте нещо”, отвърна Денков.

В залата независимият депутат Радостин Василев директно обвини Петков в политически натиск към Комисията за защита на конкуренцията заради критиките му към тяхното решение по сделката за „Булсатком”, още преди то дори да е взето официално.

„Изглежда като едно лобистко управление, което се грижи за обслужване на частни интереси”, каза Василев.

Малко по-късно Петков обясни: „Откакто сме в политиката, говорим за смяна в службите. Българските граждани трябва да разберат, че огромна власт се крие в регулаторите. Донякъде по-голяма власт се крие в регулаторите, отколкото в правителството”, е мнението му.

Петков отрече срещата му със Спас Русев дни по-рано да е свързана с изказването му за КЗК.

„Получих обаждане да се видя със Спас Русев. Отидох на най-публичното място в София”, посочи съпредседателят на ПП. На въпрос какъв е бил поводът за срещата, той уточни: „Оценка какво се случва в България оттук нататък. Идва ротация и много динамични неща. Много хора в България искат да получат отговора на въпросите, които и вие ми задавате всеки ден”.

NOVA изпрати въпроси, свързани със срещата, до бизнесмена Спас Русев, на които той не отговори конкретно, но уточнява: „Потвърждавам думите на г-н Петков, че на споменатата среща не само не сме говорили за „Булсатком”, но и не успяхме да разменим и приветствия преди да бъдем прекъснати”.

В пленарната зала в тема се превърна и увеличението на цената на мобилните услуги заради инфлацията.

„Какво ще направи правителството и какви мерки ще вземе”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Първо бих искал да разсея внушението, че мобилните оператори са нещо лошо в нашето общество, икономика и живот. Всеки от нас използва техните услуги. Правителството няма права директно да влиза в договорите между съответните икономически субекти и хората. Ще направим разговори с ръководството на тези оператори”, увери премиерът Николай Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.