В понеделник стана ясно, че той е диагностициран с онкологично заболяване

Британският крал Чарлз III беше диагностициран с рак, само седмица, след като излезе от болница. Там той претърпя операция заради уголемена простата. Информацията за новата диагноза на 75-годишния монарх официално беше съобщена от Бъкингамския дворец и светкавично обиколи света.

Крал Чарлз III е диагностициран с рак

Новината предизвика вълна от съпричастност към кралското семейство от цял свят - както от потребители в социалните мрежи, така и от редица световни лидери.

Анализаторите отбелязват, че подобно обявяване на диагноза е прецедент и дори би могло да се определи като нарушение на вековна традиция от страна на Бъкингамския дворец, и то не само в монархическите среди. Аналогична ситуация се разви в началото на годината с военния министър на САЩ, който се лекуваше от рак на простата тайно, което доведе до голям скандал.
 
Любопитно е, че след като първоначално Чарлз III сподели за проблемите си с уголемената простата, се наблюдаваше вълна от хора, които искат да се прегледат. Сега се очаква същото да се случи и по отношение на онкологичните заболявания.
 
 
До момента се знае, че диагнозата на Чарлз е поставена сравнително навреме, поради което кралят е положително настроен и смята, че ще може да изпълнява своите задължения. Засега обаче той няма да се появява на публични събития. Неговите задължения в публичната им част ще бъдат поети от съпругата и сина му - кралица Камила и принц Уилям.
 
 
Очаква се и сестра му Ан и брат му Едуард да излязат на публичната сцена. Именно това са четиримата души, които според закона за регентството се водят съветници на краля. Ако той прецени, че не може да изпълнява задълженията си, ще посочи един или двама от тях, които да поемат функциите му, свързани с ежедневната работа. 
 

Във вторник дойде и важно уточнение, според което не става дума за рак на простата - единственото ясно е, че самата онкологична диагноза е установена по време на операцията отпреди няколко дни заради уголемена простата. Именно защото все още не е съобщена точната диагноза, е трудно да се направят прогнози как и колко дълго ще протече лечението.

"Мисля, че това е много тъжно. Още не е минала и година от коронацията. Мислите ми са с него, със семейството му. Надявам се, че те ще се обединят около това и че той ще се оздравее бързо", сподели жителка на английската столица.

"Това е голям шок. Съчувствам искрено на краля за това, през което преминава. Доста е страшно. Той е монархът на нашата страна, много хора намират опора в него и вярвам, че ще се пребори", пък коментира друг гражданин.
 
Пожелания за бързо оздравяване отправиха политически лидери по цялото земно кълбо, сред тях – американският президент Джо Байдън. 
 

"Днес мислите на всички австралийци са с крал Чарлз и неговото семейство. Пожелаваме му много бързо възстановяване”, каза премиерът на Австралия Антъни Албанезе.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase