Според нея крайната десница и крайната левица в ЕС ще се възползват от фермерските протести

„Външното министерство е прозорецът към света, но в нашата ситуация това е мястото, през което европейските ни партньори виждат какво се случва в България, правителството и администрацията. Това е важно за политическите сили, които, за своята легитимация, заявяват евроатлантическа интеграция. Тя именно трябва да се валидира през външните ни партньори”. Това заяви в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Коментарът ѝ е по повод напрежението около ротацията на кабинета и обсъжданите имена за премиер и министър на външните работи на България.

„Тази предложена ротация на премиера Денков с вицепремиера Мария Габриел даваше две различни политически принадлежности, освен че те двамата се допълват. Завъртането в този формат също има смисъл, защото дава достъп на България до тези две политически семейства", добави тя.

Преди ротацията: Напрежението между партньорите във властта продължава (ОБЗОР)

По повод фермерските протести в Европа, Чернева смята, че настоящата Европейска комисия ще успее да овладее напрежението. То обаче ще се прехвърли към следващата, когато минат и евроизборите през юни.

„Малко по-малко от 3% от заетите в ЕС работят в селското стопанство. Същевременно в различни периоди на евросъюза до 40% от фондовете са отивали за земеделски субсидии, като в момента те са малко под това. Имаме една голяма диспропорция по отношение на преразпределението”, посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Трети ден блокади: Продължават протестите на земеделците (ОБЗОР)

Според нея със сигурност крайната десница и крайната левица ще се възползват от фермерските протести на Стария континент.

„За земеделците е много важно Европейският съюз да продължи да функционира и то по начина, по който функционира сега, за да могат те да получават подкрепата, която търсят”, посочи още Весела Чернева.

Що се отнася до предстоящия евровот, тя прогнозира, че консерваторите и реформистите биха могли да станат, в най-добрия случай, трета политическа сила. Те обаче могат да променят европейските политики, смята експертът.

По думите на Весела Чернева инфлацията, икономическите притеснения и страхът от войната са най-големите тревоги за хората в България.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas