Преговорите продължават, все още спорът за това кой ще бъде външен министър остава неразрешен

Остават точно 20 дни до датата, на която настоящият кабинет ще подаде оставка. Към момента, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - Николай Денков и Мария Габриел са оставени сами да уточнят всичко около ротацията и състава на Министерския съвет.

Преговорите по ротацията продължават, като все още спорът за това кой ще бъде външен министър след ротацията остава неразрешен. В кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че лидерите не участват в тези преговори и те се водят от Николай Денков и Мария Габриел.

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация

ПП-ДБ заявиха, че имат пълно доверие на Николай Денков. „И колкото и да не им се иска на много от опонентите ни, ние всъщност делегираме наистина политическите права - той да бъде комфортен със следващия Министерски съвет. И когато той каже: "Това е планът, по който аз бих работил - да продължавам да изпълнявам програмата", ние ще го подкрепим. Ако има някакви корекции - ще кажем. Всеки си мисли, че някой трябва да стои отзад. Няма”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Денков и Габриел, когато станат готови и ако се разберат, ще ви го кажа. Ако не се разберат, имаме ясен план - няма ротация. Решенията взимат Министерският съвет - Денков, Габриел. И ако за някои служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са най-малкото дами, офицери. А някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне да цунгцванг”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също използва термини от шахмата, за да отговори на президента Румен Радев, който в неделя намекна, че министрите са пешки, а решенията се взимат другаде, не в МС.

Делян Пеевски: Ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи

„Пешки е редил само той. Досега много пешчици, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години. Аз съм оптимист и ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи. Държавата е стабилна в момента. Трябва да се случи тази ротация и да има това правителство. На 6 март трябва да има оставка и трябва бързо да се случи всичко”, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase