Партийните лидери обявиха, че са оставили решенията в ръцете на Николай Денков и Мария Габриел

Остават 20 дни до датата, на която настоящият кабинет ще подаде оставка заради ротацията във властта. На този етап все още няма информация дали и кои министри от кабинета ще си тръгнат. Няма решение и на спора за това кой ще поеме Министерството на външните работи. Партийните лидери обявиха, че са оставили решенията в ръцете на Николай Денков и Мария Габриел, а от ходовете им зависи ще има ли ротация, или нови избори.

От кулоарите на Народното събрание полетя и нов залп към президента Румен Радев, който преди дни нарече министрите от правителството „пешки, които могат да бъдат размествани”.

Радев за НС: Това, че си на власт, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш

Броени дни преди ротацията спорът за постове между лидерите беше изместен от затишие в очакване на решението.

„Ние от ПП-ДБ имаме абсолютно доверие на академик Денков. И колкото и да не им се иска на много от опонентите ни, ние му делегираме наистина политическите права за следващия Министерски съвет. И когато той каже: „Това е планът, по който аз бих работил", ние ще го подкрепим. Ако има някакви корекции, ще кажем”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Кирил Петков за ротацията: Имаме абсолютно доверие на акад. Денков

„Когато станат готови Денков и Габриел, ако се разберат, ще ви го кажа. Ако не се разберат, ние имаме ясен план - няма да има ротация. Решенията се взимат в Министерския съвет", каза Бойко Борисов.

От ДПС обаче са категорични, че ротацията трябва да се състои.

Делян Пеевски: Ще бъде огромна грешка, ако ротацията не се случи

„Аз съм оптимист. Държавата е стабилна в момента. Трябва да се случи тази ротация и да го има това правителство. Ясно декларираха всички, че на 6 март ще има оставка и трябва бързо да се случи всичко”, заяви Делян Пеевски.

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация

Лидерите се обединиха в отговора на критиките от държавния глава, който сравни министрите в настоящето правителство с пешки.

„Ако за някои служебните министри са „пешки”, то такива бяха. За нас министрите са най-малкото дами, офицери. А някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне до цугцванг”, заяви лидерът на ГЕРБ.  

 „Пешки е редил само той досега. Много пешчици, много топчета и всякакви други играчки си ги редеше две години”, заяви Пеевски.

„Всеки си мисли че някой трябва да стои отзад. Няма”, каза Петков.

Дали при ротацията ще бъде подписано коалиционно споразумение все още не е ясно, но от ПП-ДБ заявиха, че ще настояват за ясно разписани ангажименти.

„Ще има документално оформени ангажименти, защото за нас е важно приоритетите по политики да бъдат изпълнени и гаранции, че ще има продължение на реформите”, заяви Христо Иванов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase