Строителен предприемач беше осъден на затвор

Турски съд осъди строителен предприемач на 18 години затвор по дело за небрежност, свързано със сграда в град Шанлъурфа в южния окръг Кахраманмараш. Тя е срутена при опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г., пише TRT Haber. Това е първото от десетките разследвания, приключило с присъда.

Мюслюм Демирер е получил присъда от 18 години, един месец и петнадесет дни затвор за „причиняване на смърт и наранявания поради груба небрежност“.

Кораб е превърнат в училище за тежко пострадалите от земетресенията в Хатай (ВИДЕО)

Турските власти бяха арестували десетки хора - от строителни предприемачи до инженери, които са работили по изграждането на срутените сгради. В ход са редица разследвания по обвинения, че строителите са използвали материали, които не са устойчиви на земетресения, напомня TRT.

При срутването на жилищната сграда, построена от Демирер, загинаха 34 души, сред които и неговия син, а други десет бяха ранени. Строителният предприемач е признат за виновен и за неспазване на строителните стандарти в земетръсен регион.

Оцелели след земетресенията в Турция: Веднъж изгубен, животът не се връща

Опустошителните земетресения от 6 февруари м.г. с епицентър окръг Кахраманмараш отнеха живота на над 60 000 души в Турция и съседна Сирия. Според правителствени данни разрушените сгради са над 173 000.

В първите дни след трагедията турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще потърси отговорност от виновните за смъртта на хилядите турски граждани, напомня TRT. 

Турският посланик: Не бях виждала такава състрадателност към нас, каквато прояви България след трусовете

Припомняме, че в резултат на разрушителните земетресения загинаха близо 48 000 души.

200 души са арестувани заради лошо строителство в Турция

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
 
Източник: БТА, Наз Хасан-Кълъч