Според бившия заместник вътрешен министър е много трудно да се разследват случаите на превишаване на права от служителите

Много трудно се установява превишаване на права на служители при граничен контрол за възпиране на мигрантския поток. Това коментира бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Гунев няколко неща могат да помогнат за намаляване на агресията срещу опитващите да влязат в страната. „Изграждането на системата за наблюдение по 100-те километра, където липсва, защото там практически няма никакъв контрол. Трябва да има и боди камери за граничарите, така че при задържане да е ясно какво се случва”, коментира бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Frontex ще увеличи до 500-600 своите служители в България за охрана на границата

„Жертвите и свидетелите обикновено ги няма. Те или са върнати обратно в Турция, или са заминали нанякъде”, каза Гунев. По думите му едва ли има нареждане на високо ниво да се превишават права и да се упражнява насилие върху мигрантите.

Той цитира данните, изнесени от вътрешния министър при посещението на граничната бразда, според които има петима служители, наказани за превишаване на правомощия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase