Малко след като сърчицето ѝ спряло да бие, в пост в профила си баща ѝ описва всичко по часове

Амая - момиченцето, което обедини хиляди българи, за да бъдат събрани 750 000 лева за трансплантация в чужбина. Тя трябваше да замине за клиника в Индия, където да получи сърце и шанс за живот. Въпреки усилията, момиченцето не успя да дочака трансплантацията. А след фаталния край – семейството на Амая обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от България до Индия. 

Амая се е борила докрай. Малко след като сърчицето ѝ е спряло да бие, в пост в профила си във Facebook, бащата на момиченцето описва всичко по часове.

„Вторник е, към 10:00 и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. … Пристигаме всички на летище София... и получаваме въпрос от чуждестранните медици : ”Къде е оборудването?”, пише той.

Оказва се, че вместо на летището, оборудването е доставено на централната жп гара. Амая отново е върната в болницата. 6 часа по-късно – втори опит за полет. Жизненоважният апарат за обдишване обаче не можел да бъде свързан със самолета. Трети опит момиченцето не дочакало. А с тежко увреждане на сърцето, като това на Амая, всяко излишно движение е риск, обясняват лекарите.

Семейството на починалата Амая ще съди фирмата, наета да я транспортира до Индия

„Може и то да е повлияло, но е лошо, че и бг няма такава санитарна авиация и такива екипи за превеждане”, споделя д-р Чилингирова. 

Именно тя е насочила родителите за трансплантация. „Видях, че са много напрегнати и даже го направихме в по-кратки срокове. Бяха изпратени от Трета градска болница при нас. Още тогава запознах родителите, че това в България в толкова кратки срокове с толкова малко дете няма как да стане!”, обясни медикът.

За NOVA от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заявиха, че на 20 февруари Амая е била включена в листата на чакащите. Междувременно, родителите заявили, че след няколко дни пътуват за Индия и, че се отказват от подаването на документи към Здравната каса за финансиране на трансплантацията в чужбина.

За броени дни: Събраха над 750 хиляди лева за трансплантация на Амая

„Видях, че са готови на всичко, за да може да помогнат на тяхното дете, бяха се запознали с родителите на едно малко дете, което е трансплантирано в Индия и казаха, че ще използват техните координати. Тези хора просто нямаха време за стандартните препоръки”, разказва още Чилингирова.

Опитите на екипа на NOVA да се свърже с индийската компания, ангажирана с транспортирането на Амая, останаха без резултат. Според юристи намерението на родителите да потърсят справедливост в съда едва ли ще дадат резултат.

„Защото ние не знаем кой е сключил договора с тази компания. И още повече категорично не знаем дали забавянето в транспорта е причина за смъртта му”, посочи Мария Петрова – адвокат по медицинско право.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase