Смятаме, че този формат на ротационно управление заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, се казва в резолюция на партията

"Оценяваме положително работата и постигнатите резултати от кабинета под водачеството на акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Благодарим им за конструктивното и отговорно към страната поведение. Разбираме необходимостта да бъде излъчено правителство, което да гарантира продължаването на реформите и стабилния евроатлантически курс на страната". Това се казва в Резолюция на Националната конференция на „Да, България“. 

Оттам смятат, този формат на ротационно управление заслужава да бъде подкрепен за още девет месеца, но поставят условия.

От „Да, България” искат ясни политически ангажименти за реформи в праводсъдието, службите за сигурност, създаване на модерна рамка за киберсигурност, попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии, създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата. 

От „Да, България” искат да бъде актуализирана управленската и законодателна програми, да бъде гарантирано запазване и увеличаване темпото на усилията за присъединяване към Еврозоната, завършване на техническото присъединяване към “Шенген” по суша, модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна. От партията искат още да бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии, сред които конкуренция при издигане на номинации, отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации, задълбочени проверки за канечствана и независимостта на кандидатите. 

От „Да, България” настояват още при решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

За да бъдат гарантирани прилагането на тези ангажименти, е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства, както и подписване на споразумение, уреждащо всички гореописани въпроси, както и механизмите за вземане на решения между страните.