По думите му няма да има никакви преговори извън понеделник

Седем дни след началото на преговорите за ротацията във властта, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви финалната дата за взимане на решение. „В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори”, посочи той. Папката ще бъде получена от държавния глава в понеделник по обяд.

По информация на NOVA преговорите вече са на финален етап – обсъждат се имената на министрите. Този следобед е имало сериозно напрежение по повод министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев, научи NOVA.

Борисов е категоричен, че след връчването на мандата няма да се водят повече преговори за съставяне на правителство. „Няма да има втори, няма трети, няма никакви разговори извън понеделник. Ако се разбере Габриел, отиваме да гласуваме. Повече обсъждания няма да има до след изборите. Мария Габриел, ако може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам. Тя ще е премиер и трябва да си представи ясно как ще работи с чужди министри”, заяви той.

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” отговориха лаконично: „Това, което ние сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат. Преговорите продължават”, посочи финансовият министър в оставка Асен Василев.

Преговори за ротация: Възможните сценарии за управление

Борисов отново отправи критики и към политиката на министъра на финансите, като съобщи, че след препоръка на Международния валутен фонд, ще се наложи вдигане на данъците.

„Българите да се готвят за вдигане на данъците. На финансовия министър няма да му е трудно. Ще е трудно на парламентарните групи, които трябва да го подкрепят. И на лидерите, които трябва да отидат на среща с бизнеса и да обясняват защо толкова години държахме плоския данък, а сега отиваме на високите нива”, посочи лидерът на ГЕРБ.

„МВФ говорят за вдигане на данъците последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците”, подчерта Асен Василев.

Борисов: Не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase