Ковчегът беше превозен с литийно шествие от "Свети Александър Невски", където се състоя опелото

Погребаха патриарх Неофит. Тленните му останки бяха положени в храма „Света Неделя” в София до тези на екзарх Йосиф. Негово Светейшество беше изпратен с траурно шествие, топовни салюти и часове в молитви.

СНИМКИ ОТ ТРАУРНИТЕ ЦЕРЕМОНИИ ВИЖТЕ ТУК

Ковчегът беше превозен с литийно шествие от катедралата „Свети Александър Невски”, където се състоя опелото. Тялото на патриарх Неофит беше положено върху исторически лафет, използван и при погребението на цар Борис III.

​Последният път на Негово Светейшество от патриаршеската катедрала до митрополитския храм „Света Неделя” напомни за пътя, който той е извървял от дете. Мястото, където младият Симеон Димитров е чиракувал, за да продължи да учи в Духовната академия и години по-късно да бъде избран за патриарх.

Литийното шествие: Лафет от гаубица пренесе тленните останки на патриарха (ВИДЕО)

Неофит сам пожелал тленните му останки да бъдат положени в „Света Неделя”. Приживе е споделял, че иска вечният му дом да бъде на слънце - огрян от красотата на света. И днес небесното светило се усмихна, в унисон с неговата кротост и благост.

Стотици се стичаха с цветя и с тъга в очите, за се поклонят пред патриарха и с надежда, че завещаното от него ще пребъде.

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА