Светската общност в Израел смята за несправедливо тази част от обществото да е освободена от армията

Конфликтът в Ивицита Газа навлиза в своя шести месец, а Израел е изправен пред сериозни трудности при набирането на военен персонал. Поради тази причина дебатът за набирането на ултраортодоксални евреи се възобнови, а това е общност, която никога не е участвала в армията.  

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Пилар Себриан в своя репортаж от Западен Йерусалим, Израел.   

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения. Част от обществото смята, че това е противоконституционно. Поради тази причина Върховният съд може да отмени правителствената резолюция, която ги освобождава от наемане в армията. 

Децата на Газа: Погубени животи, глад и безпътица (ВИДЕО)

Шломо Рабиновиц е 21-годишен ултраортодоксален млад мъж. “Ако не бях член на тази религиозна общност, щях да се бия във войната в Газа”, казва той.  

Учениците в религиозните училища, не изучават елементарни предмети като математика или чужд език. Нещо, което ги отдалечава от външния свят като армията. Въпреки този факт, те почти единодушно подкрепят войната в Газа. 

“От Газа не трябва да остане нищо и не изпитвам голямо съжаление към цивилните там. Те са тези, които подкрепят “Хамас” и тези, които са гласували за тях”, коментира млад ултраортодоксален евреин.  

ООН: Войната в Газа може да предизвика по-широк конфликт

До 60 хиляди мъже във военна възраст не участват във войната по религиозни причини. Мнозинството смята, че мобилизацията може да представлява точка, от която няма връщане. Както се случи с роднините на Ципи Яром. 

Правителството има време до края на този месец да обоснове резолюцията, която защитава ултраортодоксални евреи, преди Върховният съд да се произнесе, посочва Пилар Себриан. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg