Коментар на коалицията след върнатия първи мандат

Първо изявление на коалицията „Продължаваме  Промяната – Демократична България”, след като Мария Габриел върна изпълнен първия мандат. От формацията призоваха президентът Румен Радев да оттегли указа си, с който предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета „Габриел”. Според ПП-ДБ половината от посочените за министри не са давали съгласието си да участват в предложения състав на Министерски съвет.

„Предложеният състав на проектокабинета днес с папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието да участват в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал. Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет”, каза Николай Денков.

Габриел върна изпълнен първия мандат (ВИДЕО)

Във връзка със Споразумението за съвместно управление, примерът в оставка каза, че няма съгласие по текста му. Останали спорни текстове, които не били обсъдени докрай. „Няма подписи от страна на ПП-ДБ”, добави Денков. И добави: „Няма решение на нашите колективни органи, че ние бихме могли да участваме в такъв състав на Министерския съвет или пък да се включим в такъв текст на Споразумение”.

Според премиера в оставка нищо не налагало „такова бързане”. „Имаше няколко спорни точки и ние бяхме готови да продължаваме да преговаряме, докато стигнем до крайно съгласие по всички пунктове в двата документа. ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента. Всичко това ни кара да смятаме, че през последните дни от другата страна не е имало желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв”, каза още той.


Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че през всички месеци е имал „базово доверие” към Мария Габриел. „Днес то беше безвъзвратно загубено. Тя се поддаде на натиск, на натиска на господин Борисов, предполагам, че и на натиска на господин Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея. За господин Борисов – за него ме е срам. През всички тези дни той не се появи нито за ден, за да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните. Нямаше го. Използва четири жени, криейки се зад тях. Нямаше мъжеството да застане на масата и да каже „Не мога или мога да приема следния кабинет”, е мнението му.

Пеевски: Подкрепяме предложеното от ГЕРБ-СДС правителство

Петков цитира поговорката „Вълкът козината си мени, но нрава – не”. „Днес Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски, пред България”, добави съпредседателят на ПП.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира, че са били изключително добронамерени през целия период на преговори, водени от желанието да бъде създадено ново правителство, както било договорено преди девет месеца. „Такъв прецедент в новата българска история не е имало. Не е имало такова чудо”, каза той. И призова президентът да оттегли указа си, за да не участва Радев в нарушаване на Конституцията. Ако това не се случи, настоя председателят на парламента да не включва като точка в дневния ред избора на ново правителство, защото това е „скандал и нарушение на Конституцията”.

Асен Василев посочи, че сме свидетели на една от „най-големите фалшификации в съвременната българска политическа история”. „Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета, без което аз не давам моето съгласие. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, което нито един човек, който иска да стане премиер на тази държава,  не трябва да си позволи”, категоричен беше той.

Кои са предложените от ГЕРБ-СДС министри (ВИДЕО)

„Вместо красивите думи от Европа, видяхме селски тарикатлъци. Аз съм бил на мястото на Мария Габриел. Президентът ми е връчвал мандат. Бяхме на четири гласа от това да осигурим мнозинство за правителство. Тъй като ги нямахме, нямахме съгласие и нямахме мнозинство, върнах мандата, а не си позволих да си играя със съдбата на България. Това е абсолютно безобразие. Това показва, че Мария Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България”, добави Василев.

Христо Иванов поясни, че преди девет месеца, с цената на изключително сложен и тежък политически компромис, от ПП-ДБ са се ангажирали да има правителство, с ротационна формула, което да бъде оправдано с извършването на реформи. Той допълни, че не е видял оценките на министрите. „Започнахме преговорите с много голямо закъснение. Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени и прекратени”, е неговото мнение.

Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов поясни, че наблюдаваме „тежко нарушение на Конституцията”. Той показа декларация, с която се отказва да бъде включен в проектоправителството, предложено от Мария Габриел. Регионалният министър в оставка Андрей Цеков каза, че не е търсено съгласието му да бъде включен в кабинета на Габриел. Катя Панева – номинирана за министър на здравеопазването, също оттегли своята кандидатура. С декларации за отвод са още министърът на спорта Димитър Илиев, на туризма Зарица Динкова, на транспорта Георги Гвоздейков, на земеделието Кирил Вътев, на социалната политика Иванка Шалапатова и на икономиката Богдан Богданов.

Петков говори за „камъчетата на раздора” в преговорите с ГЕРБ-СДС. „Те не са готови да правят реформи в службите. Не са готови да направят следващите стъпки в правосъдната система. Това бяха предложени от нас текстове, което не бяха приети”, обясни съпредседателят на ПП. Денков допълни, че името на военния министър Тодор Тагарев нито един път не е било обсъждано за смяна.

Припомняме, че по-рано през деня номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна изпълнен първия мандат на президента. На „Дондуков” 2 тя изчете имената на министрите, които предлага за нов Министерски съвет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase