„Не е добре да се разпалват антицърковни настоения сред хората", пише той към отец Иван Янков

Призив за послушание и смирение отправи единият от двамата епископи, които бяха избрани на първичния вот за нов митрополит на Сливенска епархия към свещеника, който обяви гладна стачка. В открито писмо Агатополският епископ Йеротей посъветва свещеник Иван Янков да прояви търпение в този труден момент.

„Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл”, пише епископ Йеротей.

Свещеник обяви гладна стачка пред Митрополията в Сливен

Мотивът на епископа е, че борбата на християните не е срещу конкретни личности, „плът и кръв”, а против поднебесните духове на злобата. Той изтъква, че особено по време на Великия пост е нужно добрите дела да се постигат с добри средства. „Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората”, пише епископът.

Той се позовава на великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин, която води в пътя на покаянието. „За смирения дори да съгреши, е лесно да принесе покаяние, а гордият, дори да е прав, трудно се обръща към покаянието и лесно става плячка на врага. А Господ дойде, за да ни даде живот в изобилие”, пише епископът.

Ясна е датата за избор на патриарх

„Вразуми се от всичко това, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението… Моля Ви, о. Иване, нека не даваме повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си, а още повече свещеник! За един православен вярващ не е допустим такъв отчаян акт, като гладната стачка, която в случая е равносилна на самоубийство”, пише епискол Йеротей.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase