Според Нинова в енергетиката цари пълен хаос

БСП внася закон за отлагане с една година на либерализацията на пазара на тока за бита. Вместо от 1 юли тази година, социалистите искат тя да влезе в сила от 1 юли 2025-а. Това каза в кулоарите на НС лидерът на партията Корнелия Нинова.

Ще се отрази ли на сметките за ток либерализацията на енергийния пазар

Тя добави, че всички прогнози на експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на електричеството с до 20%.

"Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар. В енергетиката е пълен хаос. Фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен", коментира още Нинова.

По думите ѝ увеличението с 10% на цената на тока ще доведе до повишаване на инфлацията, което пък ще се отрази на целия план за развитие на България.

Тя уточни, че ще настояват отлагането да бъде разгледано бързо. И допълни, че в ПВУ няма дата и година, в която трябва да бъде приета либерализацията. „Казано е, че процесът трябва да започне, но всяка държава следва да прецени кога да го направи. Ние смятаме, че би било огромен риск това да се случи сега”, добави тя.

Според народния представител Драгомир Стойнев, когато са били представяни промените в Закона за енергетиката, от БСП са били категорично против, тъй като настоящето правителство е некомпетентно да направи такава реформа. „Електроразпределителните дружества заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената на тока за бита. Фондът за сигурност на енергийната система е изпразнен от некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите", подчерта Стойнев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase