Най-безпроблемният вариант би бил, ако вотът се проведе 2 в 1, казват от Обществения съвет към Комисията

Поредицата от политически събития досега сочи, че както беше договорено, с изтичането на първите девет месеца от ротационното управление, кабинетът "Денков" подаде оставка. Президентът започна консултации с политическите партии в Народното събрание. Те приключиха на 12 март и първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на 18 март.

Далеч преди изтичането на определения от конституцията 7-дневен срок, Мария Габриел върна изпълнена папката на Румен Радев. Това не се хареса на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Но държавният глава издаде незабавно указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата на ГЕРБ-СДС.

Конституцията не регламентира срок за гласуване в парламента. Ясно е обаче, че гласуването за премиер непосредствено е последван от вот за структура и състав на кабинета.

ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС: Колеги, предложете план. Вие сте на ход

Формирането на правителство все още е под въпрос не само с първия мандат, но и със следващите. Затова експертите започнаха да разсъждават кое ще бъде по-лесно за организация - избори 2 в 1 или ако датите за евровота и евентуалните парламентарни избори се разминат във времето.

Европейските избори ще бъдат в седмицата между 6 и 9 юни. Така ако не се състави редовен кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание, то около 9 април президентът трябва да издаде указ за насрочване на предсрочни избори.

Срокът за провеждането на изборите след това е 60 дни. Това означава, че вотът може да се проведе или на 2 юни, или заедно с евровота на 9 юни.

След като президентът издаде указ Централната избирателна комисия има нужда от два месеца за подготовка на евентуални предсрочни избори. Най-безпроблемният вариант би бил, ако вотът се проведе 2 в 1, казват от Обществения съвет към ЦИК.

„Избори 2 в 1 означава цялата процедура по организиране, както на гласуването с хартия, така и на машина, да се проведе в един уикенд. При всички други хипотези, които се обсъждат, ако има евентуално парламентарни избори, те да бъдат една или две седмици след европейските. Това означава двете кампании да се слеят, което не е добре технологично”, заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

ГЕРБ отговори на ПП-ДБ: Разграничете се от Асен Василев. Вие сте на ход

Различни дати биха довели до трудности при организацията, опасяват се и по региони. „В Бургас има 760 секции и над 6000 души. От една страна, финансово ще се натовари бюджетът, а от друга страна, човешкият фактор не е без значение. Имайки предвид, че сме в началото на летния сезон, ще бъде доста трудно да се комплектова като състав на СИК”, посочи председателят на ОИК Фани Семерджиева.

Според бившия председател на ЦИК Александър Андреев при неуспех на трите мандата обаче времето до началото на април няма да бъде достатъчно, за да се развие конституционната процедура докрай по новите правила, а оттам и да се спази 60-дневният срок за насрочване на избори 2 в 1.

„До 9 април трудно бихме могли да постигнем изпълнението на онази част от процедурата по възлагане на мандатите, формирането на служебно правителство и насрочване на избори за парламент. Поради което провеждането на тези избори ще трябва да бъде на различна дата”, допълни Андреев.

Централната избирателна комисия вече е започнала подготовка за евровота. Оттам заявиха за NOVA, че преди издаване на указ от държавния глава нямат законовото право да коментират.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase