И днес указът на президента за правителство начело с Мария Габриел не беше вкаран за гласуване в НС

Въпросът за решаване на политическата криза все още не е получил отговор. В последния работен ден указът на президента за правителство, начело с Мария Габриел, не беше вкаран за гласуване в Народното събрание. Крайният срок, даден от Бойко Борисов, отново беше отложен.

Без ултиматуми от Брюксел премиерът в оставка Николай Денков призова преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ да продължат. „Разумното решение през цялото време е да седнем отново на масата на преговори, да тръгнем от изходна позиция, която беше договорена преди 9 месеца и да видим как може да стигнем до съгласие”, заяви той. 

Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Министър-председателят заяви, че са направили опит да разговарят с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Не съм се чувал с никого. От Кирил Петков разбрах, че вчера се е опитал да осъществи контакт с Борисов, но той се е скрил”, каза Денков.

Той отхвърли варианта парламентът да гласува само кандидатурата на Мария Габриел като премиер. „Би било груба грешка, защото ще изнасили Конституцията. Стават чудеса, въпреки че не е Коледа. Но ако не бъде избран и Министерски съвет, нямаме избор на министър-председател”, каза премиерът в оставка.

Въпреки ултиматумите от миналите дни, той вече не е толкова категоричен, че не одобряват кандидатурата на Габриел за премиер и не затвори вратата за преговори с първия мандат. „Мария Габриел направи голяма политическа грешка. Всички в момента трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Трябва да видим може ли да се поправи счупеното”, каза той и допълни, че вторият мандат ще е труден. „Надавам се още за първи”, допълни той. 

50 реплики, които покачиха напрежението в коалицията (ВИДЕО)

На влизане в пленарна зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше лаконичен. Попитан дали оставя отворена вратата за преговори, той само каза, че тя е отворена. А вътре, където депутатите очакваха внасянето на указа на президента за гласуване, председателят Росен Желязков ги изненада с веднага обявена почивка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase