Новината съобщи председателят на НС в началото на пленарното заседание в сряда

Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание оповести освобождаването ѝ в началото на пленарния ден в сряда. За NOVA Чернева-Маркова отрече да има връзка между напускането на институцията на омбудсмана и възможността да бъде посочена за служебен министър-председател.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

Заместник-омбудсманът е един от вариантите за служебен премиер, ако се стигне до съставяне на правителство от президента. Съгласно последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен министър-председател - председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателят на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник.

В началото на годината Ковачева обаче беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека. Така, на прага на назначаването на служебно правителство, кандидатите за министър-председател намаляха с двама. В оставката на заместник-омбудсмана социалистите заподозряха именно перспективата тя да бъде посочена за служебен премиер.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase