Според него с промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност

Промяната в Конституцията беше извършена от народните представители от три парламентарни групи, които в стремежа си да реализират своята воля, приеха тази промяна. Тя е най-широкообхватна спрямо преди извършените, които засягаха само съдебната власт. Това коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA конституционният съдия Янаки Стоилов.

Главчев има пет дни, за да представи състав на кабинет

Според него възникват редица въпроси, а част от тях НС се е заело да решава, като това да променя закони, за да премахне несъвместимостта в заемането на позициите при избор на служебен министър-председател.

По думите му проблемът остава наполовина. „Възниква въпросът как след като изтекат тези три-четири месеца председателят на Сметната палата, която е институция създадена, за да контролира изразходването на държавния бюджет ще осъществява контрол чрез одитите, които извършва”, добави той.

Разговорите на Димитър Главчев с потенциалните министри вече са започнали

Той уточни, че ограниченията по отношение на хората, които са в управителния съвет на БНБ идват от европейските изисквания, независимо какви промени ще се правят в националното законодателство.

„Служебният министър-председател е този, който трябва да предложи състав на проектокабинет и той да бъде утвърден от президента. С промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност за назначеното от него правителство”, уточни Стоилов.  

Той коментира и казуса със застъпването на два парламента. „За период от няколко седмици ние ще имаме не 240, а 480 народните представители. Това е резултат от приетите промени.  Народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, тоест момента, в който са проведени изборите, след като са признати за редовни. Той започва да изпълнява своите правомощия в един малко по-късен момент, когато положи клетва, защото полагането на клетва, е предпоставка, за да може той да упражнява своите права като народен представител, но той е депутат, не по силата на клетвата, а поради вота, получил от гражданите”, обясни Стоилов.

Според него служебното правителство, което предстои да бъде назначено ще има същите правомощия като редовното избрано от парламента, но то трябва да се занимава основно с провеждането на изборите и да проведе честен и свободен вот.

Стоилов коментира и съдебната реформа. „Много повече ме притеснява, че приказките за съдебна реформа са повече от реалните действия’, каза още той. По думите му не се постигат реални резултати, които да изяснят важните случаи.  

Промените в Конституцията са оспорени от президента и опозиционните партии в 49-тото Народно събрание пред Конституционния съд. Той все още не се е произнесъл.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase