Причината - срещата при президента

Последеният парламентарен контрол за кабинета „Денков-Габриел” пропадна. Днес депутатите трябваше да отправят своите въпроси към министрите на отбраната, културата, земеделието, енергетиката, както и социалния министър. Заради срещата при президента беше дадена почивка до 11.00 ч., а след това депутатите продължиха заседанието с обсъждането на законодателната програма и великденските добавки за пенсионерите.

От ГЕРБ-СДС искат всички, които са под линията на бедност да вземат по 75 лв. еднократно. „Възраждане” настоява за 100 лв. добавка за всички пенсионери, а предложението на БСП ще бъде внесено между първо и второ четене. Идеята на социалистите е да се дадат по 100 лв. на възрастни хора с минимална пенсия и по 50 лв. за всички останали. Финансовото ведомство продължава да смята, че е по-добре да има увеличение на пенсиите, отколкото еднократни помощи.

„Не мисля,че за управленската немощ трябва да плащат българските пенсионери. Изборите ще бъдат на 9 юни, а днес знаете коя дата сме. Абсурдно е да се говори, че някой иска да има предизборни дивиденти”, смята Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Да подсигурим на всички пенсионери по 100 лв. добавка, с която да посрещнат достойно празниците, които предстоят”, призова Георги Георгиев от „Възраждане”.

„Не стига че в България пенсиите са ниски, но сега управляващите не желаят да дават такива добавки или поне, докато не замириса на избори не искаха да го правят”, коментира Георги Гьоков от БСП.

Седем министри, сред които премиерът в оставка Николай Денков и силовият министър Калин Стоянов, предварително заявиха, че няма да могат да присъстват поради неотложни ангажименти. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase