Проектопромени в Закона за здравето предвиждат те да не се продават около училища и детски градини

Продажбата на енергийни напитки да бъде забранена за лица под 18-годишна възраст. Това се предвижда в предложените промени в Закона за здравето. Законопроектът е внесен с подписите на депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. В него се предвижда в магазини, близо до училища и детски градини, да не бъдат продавани енергийни напитки.

Промените целят да защитят децата от потенциалните рискове за здравето. Вносителите посочват, че консумацията на такива напитки, особено при деца, води до интоксикация с кофеин, затлъстяване, висока тревожност и други странични ефекти.

Деца дишат райски газ в центъра на Русе (ВИДЕО)

Предложените промени в Закона за здравето не са първи опит за ограничаване продажбата на енергийни напитки на непълнолетни.  Лекари отдавна предупреждават за възможни усложнения като сърдечно-съдови проблеми, инсулти и гърчове. „Основните оплаквания са от сърцебиене, задух, отпадналост, чувство на страх и тревожност”, обяснява кардиологът д-р Илиян Господинов.

За част от лекарите предложенията за изменение на Закона са дори закъснели. „В последните години злоупотребата наистина е огромна. Едно на всеки пет деца между 5 и 7клас приема енергийни напитки, а в България средногодишната консумация достигна до 19 милиона литра. Има тенденция да се използват и за отслабване. Младите момичета започнаха да използват енергийните напитки като средство за отслабване, тъй като високото ниво на кофеин увеличава адреналина и потиска чувството на глад”, допълва д-р Господинов.

Депутатите приеха: Райският газ ще се използва само в производството на храни

И родителите споделят притеснения от потенциалните ефекти на енергийните напитки. Те намират за необходима регулацията за продажбата им на непълнолетни.

Според предложението на депутатите продажбата на енергийни напитки ще бъде забранена на по-малко от 100 метра от училища и детски градини.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase