В „Пресечна точка” тезите си сблъскаха Валентин Кардамски, Никола Янков и Карлос Контрера

Във вторник в студиото на „Пресечна точка” политически дебат водиха кандидатите за депутати от „Солидарна България” Валентин Кардамски, от „Синя България” Никола Янков и Карлос Контрера, който се бори за доверието на избирателите от редиците ВМРО.

Първо опонентите обсъдиха доходите в България и нивата на инфлацията. Според Никола Янков устойчивият ръст на доходите е възможен само с растеж на икономиката. Той пък се стимулира от частни инвестиции и производителността на труда. Програмата на „Синя България” предвиждала политики именно в тази насока. „Имаме програма, с която да привлечем милиони евро чужди инвестиции в страната”, отбеляза кандидат-депутатът. Валентин Кардамски посочи, че според „Солидарна България” трябва да се сложи таван на надценките у нас. Кандидатът на ВМРО Карлос Контрера пък е категоричен, че не можем да сме държава, основана на алъш-вериша. „Без производство, няма държава”, подчерта той. Според него фокусът трябва да бъде върху българското производство.

Кога трябва да станат ясни имената на новите 240 и на евродепутатите

Кандидатите за народни представители говориха и за бъдещата конфигурация в парламента. „Синя България” има много малко допирни точки с партиите в досегашните Народни събрания, посочи Никола Янков. Причината – всички те били леви. „Ние искаме да има по-малко държава в икономиката и държавните разходи за ремонти да се заместват от частни инвестиции”, обясни кандидатът на „Синя България”. Партията е за незабавно присъединяване на България в еврозоната и ще предложи десен политически консенсус, ако има представители в 50-ото НС. „Никаква еврозона до момента, в който България не е готова за това”, контрира Валентин Кардамски. „Това разединение трябва да приключи. Очаква ни един фрагментиран парламент. Поляризацията ще се прехвърли от улицата в сградата на НС. Лидерите трябва да слушат хората какво им говорят”, отбеляза Карлос Контрера. По думите му трябва да се търси широк експертен кабинет, без политически оттенък, но с конкретна програма и ясни срокове. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.