Каква е основната задача, която формацията си поставя

„Величие” се оказа изненадата в изборната нощ. Това е седмата партия, която влиза в новия 50-и парламент. Водещите лица във формацията са Николай Марков и Ивелин Михайлов. Като основна задача си поставят не писането на нови закони, а да следят как се спазват действащите правила. Категорични са - България има перфектно законодателство, но то не се спазва.

С кого биха работили в новото Народно събрание тепърва ще си изясняват, след като по думите им чуят заявките на другите партии. Казват, че са пробългарска партия, а не проруска. По линия на Украйна застават зад тезата, че страната ни трябва да пази неутралитет. "Величие" са „за” НАТО и ЕС.

“Величие": Искаме да спрем създаването на нови закони и да следим за спазването на старите

Въпреки че Николай Марков и Ивелин Михайлов са основните лица в партията, на сайта ѝ като председател стои името на Албена Пекова. Марков е бивш служител на НСО. По данни на службата е уволнен дисциплинарно през 2007 година, с чин подполковник. Като депутат ще настоява управлението на държавата да се върне в парламента.

„Второ - да осветим процесите и философията на процесите, чрез които се взимат управленските решения. Откъде се взимат тези решения и кой ги взима. Чисто коалиционно правителство не бихме подкрепили”, посочи Марков.

Михайлов е създател на историческия парк край Ветрино, който според разследване на „Капитал” е финансиран чрез финансова пирамида. В отговор на депутатско питане министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочва, че има сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони за паравоенни обучения в региона.

„Когато има някакви интереси, които нарушават интересите на олигархията – те правят такива внушения”, твърди Михайлов. Той отрече „Български юнак” да е военизирано крило и поясни, че става въпрос за спортен клуб. Самият Михайлов определи себе си като комплексен бизнесмен.

Демография на вота: Как гласуваха българите и кой избра „Величие”

Михайлов е категоричен, че излъгани акционери в парка няма. Той не е кандидат за депутат. Кандидат обаче е певецът и музикален педагог Етиен Леви, който става част от „Величие”, защото харесва каузата им. Никога не е ходил в Историческия парк.

„Въобще не съм се интересувал от военни формирования. И това според мен е смешка. Едно време ходихме и на военно обучение. Ако някой ни нападне, кой ще защити тази родина. Нали някой трябва да започне да се обучава”, смята Леви.

Според политолозите изненадата „Величие” всъщност е „червена лампа за всички политици”. „Със сигурност това не са класически политици. Със сигурност се заиграват със страховете на хората. Класически популисти са, както и да ги разглеждаме. Струва ми се, че те ще говорят за повече теми от миналото – много по-малко ще говорят за бъдещето. Ще бъдат конюнктурни, без ясен политически облик”, смята Ирена Тодорова.

Тодорова не изключи възможността „Величие” да подкрепят ГЕРБ за ново правителство.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.