„Това е въпрос на двустранна дипломация. И на дипломация от страна на българската държава", коментира ръководителят на Бюрото на ЕП в България

Как ще изглежда Европейският съюз и неговите институции след завършилите 4-дневни избори в общността? Какво и къде ще бъде мястото на българските депутати в новия европарламент? Как ще бъде избран новият български еврокомисар? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

„Шок от по-големия брой крайнодесни депутати в ЕП не бих казал, че има. Това е процес, който аз лично наблюдавам от няколко вота на европарламент. Сега вече ЕП е доста по-фрагментиран. има повече политически субекти, като някои от тях са с различен дневен ред. Ще има силни проевропейски мнозинства по различните теми – тенденция, която ще продължи от миналия мандат на парламента”, заяви Стойчев.

Дебют в ЕП: На депутатските банки сядат автомобилен състезател, бивш парашутист и инфлуенсър

По думите му „европейският избирател е разбрал, че залогът на тези евроизбори е голям”. „Залог от геополитическа и стратегическа гледна точка. От това къде ще се позиционира ЕС на световната сцена през следващата година. Имаме два конфликта на границата на ЕС. Това не са онези спокойни времена, в които беше по-лесно да не гласуваш”, подчерта той.

Стойчев коментира и темата с приемането на България в Шенген и ветото, което наложи Австрия, където във възход са крайнодесните. „Това е въпрос на двустранна дипломация. И на дипломация от страна на българската държава. Защото, ако погледнем европейският институции – и ЕП, и ЕК многократно заявяваха позицията си, че България трябва да стане пълноправен член не Шенгенското пространство. Така че - става въпрос по-скоро за това ние по дипломатичен път да се придвижим в правилната посока”, категоричен е той.

Повече познати лица, отколкото нови попълнения сред евродепутатите ни в ЕП

Той обясни, че кой ще бъде българският еврокомисар в новата ЕК, е „въпрос, който касае българското правителство, което ще го определи”. „Всъщност от перспективата на ЕП – еврокомисията ще бъде изцяло нова. В нея може да има и предишни комисари, но процесът започва от начало. Сега тече моментът, в който ще бъде определен следващият председател на ЕК”, обясни Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase