Вижте репортажа на Voice of America

Една от основните пречки пред суданските бежанци, които се опитват да изградят нов живот в Уганда, е езиковата бариера. Голяма част от тяхне могат да ползват свободно английски език, за да могат да си намерят работа в страната, разказва Voice of America.

Група жени в централна Уганда се опитва да промени това като преподава английски на 50 души. Сред обучаващите се е Разан Абдулрахим Мохамед - инженер-химик по професия и майка на четири деца. След като е бягала от Судан през март, Мухаммад е загубила връзка със съпруга си. "Искам да се усъвършенствам, да мога да си намеря работа и да се грижа за децата си", казва тя.

А на преподавателката Асмахан Ахмед, която е строителен инженер, ѝ се налага да смесва арабски и английски език, за да могат учениците ѝ да го разбират лесно. Тя казва, че много малко от бежанците, пристигнали от Уганда, знаят поне малко английски от училище. Ахмед споделя, че е било трудно да общуват помежду си, но въпреки това са се справили.

Оцеляване на ръба: Хуманитарната криза в Африка достига критични нива (ВИДЕО)

Даула Хюсеин Хасан е от Судан, но е принудена да избяга в Уганда, заради гражданските войни. Днес тя е изпълнителен директор на Кандаакиати - организация, която има за цел да помага на бежанците от Судан. Тя също споделя, че английският език затруднява много от хората, независимо от тяхното образование и квалификация.

Между живота и смъртта: Как оцеляват цивилните в Газа (ВИДЕО)

Пол Збигнев Диме, старши служител по въпросите на закрилата към Агенцията на ООН за бежанците в Уганда, работи с угандийското правителство, за да бъдат лицензирани и сертифицирани лекари и професори бежанци. Той споделя пред VOA, че работата е непрекъсната и се надяват да помогнат на повече хора.

70% от бежанците от Судан в Уганда са жени и деца.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America