„Зрителите са хора с големи сърца“, заявява водещият на Новините на NOVA за в. Златна възраст

Г-н Калоферов, тази година NOVA празнува 30 години. Чест, удоволствие, просто работа или пълна отдаденост за вас са тази телевизия и новините?

Празник е за мен да съм част от най-добрата телевизия. Вече 17 години NOVA е моят дом. Тук се чувствам сред близки и приятели. Именно екипът на Новините е причината да приема предложението за работа, понеже имах избор между трите национални медии тогава. NOVA е сбъднатата ми детска мечта. И да, бях напълно отдаден на професията си до неотдавна. След като се появи синът ми, той е целият ми свят и съвсем резонно телевизията отстъпи първенството. Аз съм от бащите късметлии, които се прибират от работа усмихнати и удовлетворени.

Кога се чувствате щастлив и удовлетворен от работата си?

Искрено щастие и удовлетворение за мен е всеки случай, в който трябва да съобщя, че кампанията ни по събиране на средства в помощ на дете в нужда се е увенчала с успех. Искам да благодаря на нашите зрители. Те са хора с големи сърца. Нищо от това, което правим, нямаше да има смисъл без тях.

Как минава един ваш работен ден?

От 4 години, освен водещ на Новините на NOVA, съм и продуцент на късната емисия. Предизвикателство, което сам пожелах. Водя новини вече 25 години.

Като водещ на централните новини работният ми ден започва със събрание на продуценти и водещи за планиране на вече изработеното от репортерите още от сутринта. След това записваме промотиращите клипове за емисията в 19 ч. Следим информационните агенции. След края на емисията в 19 ч. веднага започваме подготовка за емисията в 22 ч. Тръгваме си от работа около 23 ч., когато свалим грима и костюмите. Когато съм продуцент на късната емисия, нещата са коренно различни и в това разнообразие се крие ключът да не минавам в режим на рутина и скука.

Фотографии: NOVA/Красена Ангелова

Бихте ли насърчили сина си Христо да стане тв журналист? Как обичате да прекарвате времето си заедно? На какво го учите?

Малкият Христо е вече на 4 години и често идва в телевизията. Обича големите екрани, многото копчета и най-вече кран камерата в студиото. Колегите много му се радват. Дали ще стане журналист, когато порасне, си е негова работа. Отсега има право да избира и смятам, че е много важно. В детската градина например си избра да тренира футбол, народни и модерни танци. Записахме го. Ще му показвам хубавите и лошите страни на професията ми и ако има желание и талант, ще му бъда опора, но ако сърцето му е другаде, няма да съжалявам. Искам да е щастлив човек. Обичам да прекарваме свободното време тримата с майка му Мила. Той е най-щастлив, когато сме си заедно всички. Понякога храним патиците в езерото в ж.к. „Дружба“, друг път той ни разхожда из детските атракциони на Северния парк. Той обича да ритаме топка и да строим големи машини с конструктора. Много дейно участие взема в ремонта на играчките, които е счупил. Има детски клещи, отвертки и дори винтоверт и много помага.