Какво предвиждат проекто-поправките в Закона за закрила на детето

Две на пръв поглед сходни проекто-поправки вкараха депутатите в Закона за закрила на детето. Първи от "Има такъв народ" предложиха забрана на медицинските интервенции за смяна на пола при деца под 18 години. Предвиждат се и санкции за лекарите, които нарушат закона. Те са до 6 години затвор и обществено порицание. На свой ред от "Продължаваме Промяната-Демократична България" написаха свой алтернативен законопроект със същата забрана, но с "вратичка"- операция и хормонална терапия за смяна на пола все пак да е възможна при деца, ако състоянието им застрашава техния живот и здраве. Във всички останали случаи- при прекрачването на закона за медицинското лице, което извърши процедурата по смяна на пола, са предвидени санкции- от 30 до 50 хиляди лева, както и отнемане на лекарските права. За отзвука от предложенията, разказва анна кардакова.

По документи Петра Христова е мъж – Петър. Но психически и физически – е Петра: първата транссексуална българка, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена. Този избор прави преди да навърши пълнолетие. „Може би на около 12-13 годишна възраст”, разказва Петра Христова.

Тогава информацията по подобни теми била оскъдна и последвали редица консултации със специалист. „Психиатрично-психологично-сексологична експертиза ми беше направена. Че това лице наистина се чувства така – не е някаква прищявка, не е някакво моментно състояние”, посочва Петра.

Асоциация „Родители” с позиция към институциите преди старта на учебната година

Следват хормонална терапия и операция, но не у нас, а в Гърция – тъй като в България смяната на пола е невъзможна. Но въпреки това законодателите у нас решиха са внесат два законопроекта, с които това категорично да се забрани.

„Забранява се прякото представяне, рекламата и извършването на медицински дейности с методи и технологии за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 години”, заяви Станислав Балабанов, „Има такъв народ“.

От ПП-ДБ обаче поставиха на пауза разглеждането на промените в Закона за закрила на детето в комисия и внесоха почти идентични текстове. С едно важно изключение:

„Например, когато има дете с вродена малформация – с външни полови органи на момче, но с вътрешни полови органи – като яйчници.  Тогава медицината трябва да се намеси”, подчерта Катя Панева, ПП-ДБ.

Изключението, предложено от ПП-ДБ, сблъска позицията им с тази на ИТН.

„Ние даваме възможност на тези деца да имат нормален живот”, категорична е Панева.
 „ПП-ДБ бъркат цялото общество в момента. Кой и как определя дали съществува сериозна опасност за живота на конкретно дете и за здравето му?”, попита Балабанов.

Именно изключението, а не самата забрана, предизвика и обществени реакции. „Ще знаем дали е стъпка в правилната посока, ако се уверим дали е автентично желанието за забрана или се опитват да се вкарват вратички в закона всъщност за нейната легализация през изключенията”, заяви Кристиян Шкварек, основател на фондация "Консервативно Общество".

Но за Петра, която е направила своя избор, именно като непълнолетна, забраната чрез закон е абсолютно грешен подход. „Вместо да разсъждават над проблема, да разберат тези хора, да влязат в консилиум с психолози, психиатри, сексолози – те буквално зачеркват. Навсякъде по света непълнолетните нямат такова право по закон. Но там присъстват родителите
аз предлагам първо да има подкрепа към тези хора и да има информация”, подчерта Петра.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase