Целта на събитието е да представи иновативни решения за справяне с някои от най-големите предизвикателства като дигитализацията и бъдещето на пазара на труда на фона на бурното навлизане на AI (изкуствения интелект)

В момента в София се провежда бизнес форума ALL IN. Целта на събитието е да представи иновативни решения за справяне с някои от най-големите предизвикателства – дигитализацията, бъдещето на пазара на труда на фона на бурното навлизане на AI (изкуствения интелект), както и да акцентира върху образованието като фундамент за създаване на висококвалифицирани кадри и икономика с висока добавена стойност.

ALL IN – за иновациите, които променят света и България

Кой технологии са важни и трябва да навлязат в образователната ни система?

„Те могат да се сформират в две групи. В първата важно е да се разбере, че технологичността е новата грамотност. Всички трябва да станем технологично грамотни, което означава да покрием всяко училище в България. Всички 2300 училища. Трябва да навлезе като нещо основно. От друга страна, ако искаме да имаме бъдеще като високотехнологична икономика, трябва да развиваме и по-високия аспект на технологичността. Което се случва в по-специализирани училища, където технологиите се изучават на по-високо ниво. Тъй като освен потребители, трябва да бъдем и създатели на такива технологии. Такъв пример е Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, основана преди 6 години с дейното участие на кмета на града и обществото, с помощта на всички IT организации в България. Вече втора година завършилите ученици на гимназията са много добре подготвени за тази индустрия. Ако този модел бъде повторен, на още 10, 15 различни градове в България, би дало друг хоризонт на развитие както на икономиката на България в цялост, така и на отделните региони. Не мога да не похваля и Враца. И по-специално кмета Калин Каменов, който прие като лична кауза да повтори модела на Бургас. Дори го е разширил като голям проект, който ще бъде свързан с енергетиката. И съответно Софийския университет, Техническия университет също ни подкрепят в това. Ако искаме да имаме 7-ми блок, 8-ми блок на нашата ядрена електроцентрала, трябва да развиваме сериозна експертиза в тази област. И това не са само ядрените инженери, а ни трябват специалисти в целия спектър. В момента се пенсионират по 140 човека на година от АЕЦ „Козлодуй“ и няма кой ги замести. Много от тях дори не могат да се пенсионират. Ако искаме да имаме висока технологичност и модерност, трябва да го развиваме заедно с водородната енергетика, ВЕИ, газовите технологии. Всички тези нови технологии на AI (изкуствения интелект) ще изискват огромно количество електроенергия, която в момента не съществува в Европа. Дори САЩ се притесняват, че нямат достатъчно капацитет, че да могат да захранят „фабриките на бъдещето“, както те разглеждат изчислителните AI центрове. Ако не започнем отсега да развиваме този капацитет, не може да се надяваме да имаме високотехнологична икономика. За тези неща трябва да се говори. Хората смятат, че бъдещето е някъде далече, а то е днес. И, ако не предприемем стъпки сега, ще изпуснем влака“, разказа Доброслав Димитров. председател на БРАИТ.

NOVA e медиен партньор на събитието.