Сънят заслужава да говорим за него, защото той е едно от основните условия да сме спокойни, здрави, уравновесени и да се чувстваме пълноценни

Всички сме обсебени от мисълта изглеждаме ли добре, имаме ли свежа кожа и безупречен ли е тенът ни, но като че ли не обръщаме внимание как и колко спим. Във време, в което животът препуска на супер бързи обороти и непрекъснато сме нащрек дали няма да изпуснем нещо – новина, събитие или просто снимка в социалните мрежи, темата за здравословния сън е доста неглижирана, а самият сън се е свил до няколко часа на денонощие – често в неудобна поза, в нездравословна среда и с ниско качество.

Сънят обаче заслужава да говорим за него, защото той е едно от основните условия да сме спокойни, здрави, уравновесени и да се чувстваме пълноценни. Той заема едно от основните места в йерархичната пирамида на човешките потребности, създадена от американския психолог Ейбрахам Маслоу, и това не е случайно – „да се наспиш като хората“ е природното средство за справяне със стреса от живота.

Сънят не е просто средство да минава времето, а нещо много повече. Основната му функция е да ни поддържа здрави – физически и психически. Няма как да бъдем дългосрочно пълноценни и устойчиви на стрес, ако постоянно страдаме от недоспиване. Сънят освен това поддържа теглото ни в здравословни граници, повишава имунитета, грижи се за сърцето и държи паметта ни на фокус.

За да се наслаждавате всяка нощ на качествен сън обаче, съществуват 6 задължителни условия, обобщени от специалистите от IKEA.

КОМФОРТ

Да можете да легнете вечер и тялото ви да се отпусне в приятна почивка, не е каприз, затова инвестирайте време и открийте матрака и леглото, които отговарят на индивидуалните ви нужди. Дали матракът ще е с пяна или пружини, дали възглавницата ще е ергономична или ще е SKOGSFRÄKEN, на която удобно можете да спите по корем, дали ще спите на единично легло или пък на двойното BRIMNES – това са важни въпроси, на които само вие можете да отговорите. За да ги запазите по-дълго време, използвайте и протектори.

ТЕМПЕРАТУРА

Добре е да поддържате малко по-ниска температура в спалнята, отколкото в останалите помещения. Ако спите на много висока температура, тялото ви не може да се отпусне и да се възстанови адекватно. По-добре е да се завиете с хубава олекотена завивка, която ще осигури топлина на тялото ви, а въздухът в стаята да бъде с температура в границите между 16 и 19 градуса.

КАЧЕСТВО НА ВЪЗДУХА

Всички знаем, че най-добре се спи на чист въздух. Ако усещате, че въздухът у дома не е достатъчно свеж, помислете за уред, който да се справи с този проблем – вентилатор, климатик или пречиствател. Важно е въздухът да не е влажен, тъй като това кара тялото да се чувства тежко и прекалено затоплено.

СВЕТЛИНА

Колкото по-малко, толкова по-добре. Когато спим, трябва да е на тъмно, а когато ни трябва светлина, добре е тя да е приглушена и топла. Избягвайте бяла светлина - тя дразни очите и вдига нивата на стрес. Предпочетете например димиращи крушки, при които сами можете да определяте топлината на светлината.

ЗВУК

Отново както и със светлината, звуците е добре да са никакви или поне силно приглушени. Спалнята е идеалното място, в което да сложите по-плътни килими и тежки завеси, които да „обират“ ненужния шум.

ПОДРЕДБА

Спалнята не е мястото, на което да цари творчески безпорядък. Системите за съхранение на дрехи и други вещи ще ви спасят от хаоса. Купете си красиви закачалки BUMERANG и вижте как спокойствието от подредбата в стаята ще се върне обратно към вас.

Всичко изброено дотук е категорично определящо за качеството на съня ви всяка нощ и ако искате да поемете в посока оптимизиране на тези 7-8 часа почивка, то направете първата крачка с едно посещение в IKEA . А там със сигурност ще ви хрумнат още много идеи за допълнителни елементи – някоя и друга маска за сън, красиви калъфки за възглавници и всякакви други дребни неща, които правят спалнята изкушаващо удобна. А в такава обстановка, сънят със сигурност ще бъде отпускащ и изключително удовлетворяващ – точно такъв, за какъвто винаги сте мечтали.