Продуцентите на лентата Иван и Андрей разказват какво е да създадеш творба за национална икона - легендарния български футболист Георги Аспарухов

Иван Христов и Андрей Арнаудов са гости в студиото на „На фокус с Лора Крумова“, където споделят повече детайли за историята на Георги Аспарухов - Гунди, която ще се помни чрез филма „Гунди – Легенда за любовта“. Отзивите до момента от предварителните предпремиерни прожекции са много положителни, но продуцентите не спират да се вълнуват от филма. 

„Най-голямата опасност е, че посягаме на една национална икона, но принципно трябва да отчетем, че последните 30-35 години не са снимани големи български филми. Става дума за такива с голяма мащаб – организация, бюджет, екип… Екипът при нас е над 600 човека, а бюджета надхвърля 4 милиона. Това изискваше голяма смелост да се хвърлим в проекта. Да се опитваме да увековечаваме идолите на нацията, това според нас трябва да е национална политика. Носим отговорност да не се случи нещо, което да не отговаря на името и на легендата за Георги Аспарухов“, казва Андрей.

„Самата Величка Маркова – неговата съпруга е консултант на филма. Но опасности има много и те дебнат отвсякъде. Чисто кинематографично хората могат да спрат да вярват, че България може да възпроизведе голям български филм. Опасността е и да не направиш една икона за посмешище. Такива неща вече са се случвали през последните години с исторически икони“, допълва Иван Христов.

„Гунди – Легенда за любовта“ с гала премиера в Пловдив

„Целта на филма не е да се хареса на феновете на футбола. Той не е само за хора от Левски, нито за феновете на българския футбол. Гунди не е играл само за Левски, но и за Ботев Пловдив. Целта ни е да влезем в сърцата на всички и филмът да докосне хората, които имат отношение към семейството, общността, честта. Лентата се опитва да покаже, че любовта е най-важното нещо в живота. Всичко, което хората ще видят във филма е истина. Има много неща, които ги няма по книгите. Той е бил подслушван, следен и принуждаван да стане част от Държавна сигурност. Вярваме, че „Гунди – Легенда за любовта“ ще направи магия и образът му години след смъртта му ще успее да направи това, което е правил приживе – да обедини хората отново. Идеята на филма е да остави в Пантеона на славата този велик български герой и неговата съпруга“, разкриват лайтмотива и целта на лентата продуцентите.

Не се е случвало до момента да има такава истерия за билети за български филм. Той тръгва по българските кина от 18 октомври и месец по-рано билетите вече се продават. Желателно е почитателите на българското кино и феновете на футбола да си купят предварително билети, тъй като има вероятност да не успеят да са сред първите гледали филма за Георги Аспарухов – Гунди.

Предстояща премиера: „Гунди – легенда за любовта“

„Искаме да споменем три важни фигури за реализацията на филма: сценаристът на лентата Емил Бонев, който дойде при нас преди 8 години, режисьорът Димитър Димитров, който създаде творбата и операторът Борис Славков. Надяваме се стотици хиляди хора да гледат този филм и киното да отиде при хората. Това ще е нашата награда“, категорични са Иван и Андрей.

На 9 октомври в зала „Арена София“ ще се проведе най-голямата кинопремиера на български филм пред близо 8000 човека. Продуцентите планират грандиозен спектакъл за присъстващите на събитието. На 11 октомври ще е премиерата в Пловдив, последвана от премиера в Бургас. На 19 и 20 октомври филмът ще бъде показан в Лондон за българите във Великобритания. Лентата тръгва официално по кината от 18 октомври в цялата страна.

Двамата признават, че телевизията ги е научила на много, но през последните години, тя не е единствената им платформа на изява и работа.

На колко е бил оценен Гунди според трансферния пазар, коя спортна марка е направила специални обувки за футболиста, гледайте във видеото.

NOVA e медиен партньор на проекта.