Фестивалът събира съвременни артисти от различни краища на света в столицата

180° - Лаборатория за иновативно изкуство е фестивал, представящ международни артисти от съвременната сцена в сферата на експерименталните музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс. Между 4 и 11 октомври те ще взаимодействат на седем локации в София и ще покажат пред публиката резултата от съвместната си работа в рамките на фестивала. Темата, върху която участниците ще творят заедно тази година, е tacet, като организаторите не задават предварително значение на термина, за да имат артистите пълна свобода от влияния и традиции в тълкуването ѝ.

Виктория Драганова (България), Делфин Роше (Франция/Германия), Дмитро Гринов (Украйна), Кристоф Клаузен (Германия), Мартин Атанасов (България) и Том Лейн (Великобритания) са част от участниците в предстоящото, 11-то издание. Освен разнообразните творчески колаборации, които надхвърлят традиционните представи за изкуство и навлизат в сферата на експеримента, тази година в програмата на фестивала влизат още лаборатории, работилници, дискусии, и вълнуващи малки изненади за публиката, случващи се всеки ден в различно културно пространство. В рамките на фестивала, като част от ангажимента към развитието на културния сектор у нас, организацията инициира културно-образователната програма 180° Community Lab, която предлага образователни проекти, менторство и възможности за изграждане на мрежи за местни артисти и културни професионалисти в международен контекст. През 2024 г. Community Lab° включва поредица от работилници и лаборатории, както и дискусия, обединяваща културни мениджъри и международни артисти. Разгледайте всички събития от програмата Community Lab° тук.

Откриването на единадесетото фестивално издание на 180° е поверено на разнообразни международни артисти, сред които Андреас Едуардо Франк, Димитри Монев, Мари Делпра, Guile ARG и други. На 4 октомври официално ще бъдат представени участниците във фестивала, след което публиката ще може да се наслади на електронна и експериментална музика. Подборът от музикални стилове и ярко международно присъствие обещава еклектична вечер, която да развълнува всички.

За подробности и още новини следете каналите на 180: сайт, Фейсбук, Инстаграм. Всички събития от програмата са с вход свободен.

Фестивалът приключва на 11 октомври с финала на традиционния конкурс за късометражен ням филм Videomotion.

Тази година 180° си партнира с още три международни фестивала, които се случват последователно през октомври и ноември - това са ACT, Цирколюция! - Mini Art Fest 13 и Aerowaves в София. Четирите културни организации обединяват сили, за да се промотират заедно и взаимно в рамките на платформата 3XPER1ENCE. Партньорството дава възможност за по-добре синхронизирана работа и диалог между различни организации, културни мениджъри и артисти и съдейства за изграждането на устойчиви връзки в полето на съвременната артистична сцена.

NOVA е медиен партньор на фестивала.

Редактор: Райна Аврамова