Креативното събитие, събрало артисти от цял свят, ще се проведе от 6 до 11 октомври в София

Всички почитатели на изкуството днес 6 октомври могат да се насладят на нещо неочаквано и да посетят едно събитие, което няма аналог у нас. За 11 път столицата ще е домакин на международния фестивал за иновативно изкуство 180 градуса. До 11 октомври артисти от различни сфери ще покажат и докажат, че изкуството е много повече от това, което сте си мислили. Но какво да очакваме от фестивала и повече подробностите за „Събуди се“ разказва Юлиян Стоянов, който разговаря с артистичния директор и основател на фестивала Александър Хаджиев.

„Вече 11 години провокираме изкуството и Фестивалът 180 градуса е малко по-различен формат. Фокусира се върху първичната колаборация между артистите и е първото артистично партньорство. Каним над 15 артиста от цял свят, които ги събираме в малки екипи по 3 човека. Във всеки екип има по един български артист. Ще се проведе на различни локации из София“, разказва артистичният директор.

Днес ще бъдат представени резултатите за креативност и студентската лаборатория, в която се събират млади артисти от Европа. Събитието ще се проведе в галерия Swimming Pool, но какво точно ще се случи като парформънс, ще разбере публиката, тъй като финалния продукт ще се случи пред нея. Зрителите са наясно с формата и обикновено след събитията влизат в контакт с артистите, като задават своите въпроси. Това е начин да осъзнаят процеса на създаване, а не само да гледат финалния продукт.

„Винаги трябва да се провокираме и да мислим креативно, защото това е начина да се развиваме като общество“, категоричен е Александър Хаджиев.

Желаещите да се насладят на изкуство от ново поколение, може да го направят днес, в галерията Swimming Pool.

NOVA  е медиен партньор на фестилава 180 градуса.

Редактор: Райна Аврамова