Пламена Игнатова и Цветанка Андреева с коментар за актуалната политическа обстановка

Безспорно темата за разцеплението в ДПС беше най-интересният сюжет в рамките на 50-ото НС, което впоследствие може да окаже влияние при преговори за сформиране на правителство. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът Пламена Игнатова.

Цонев, „Алианс за права и свободи“: Логично е да не да не правим коалиция с ГЕРБ и с „Движение за права и свободи – Ново начало“

„Безспорно най-интересното е дали ще се сформира правителство. Това е единственият смисъл да отидем и да гласуваме на седмите поредни избори, но е и голямата въпросителна. Що се отнася до конфликта вътре в ДПС, той няма да бъде прекратен след изборите - тепърва ще се пренесе и в парламента. Справедливостта там ще се търси на съвсем други нива, но със сигурност ще рефлектира в политиката. Вeче има такива опити”, заяви политологът Цветанка Андреева.

Адвокат за ареста на Ибрямов: Данните сочат незаконосъобразност, няма заварено престъпление

„Виждаме какво е поведението на двете основни политически формации в момента - сякаш говорят на езика на смирението или поне не се атакуват. Разчита се и на едното ДПС потенциално да се включи в някакво бъдещо правителство, но друг е въпросът как ще изглежда то, защото и ПП-ДБ, и ГЕРБ имат диаметрално противоположни позиции. Борисов отрича концепцията на ПП-ДБ за равно отдалечен от всички авторитетен министър-председател, който сам да избира екипа си”, обясни Игнатова.

Според политолога Борисов е опитен политик, който няма да допусне да го скарат с някого. „На този етап той няма какво да дели с Делян Пеевски. Основна цел на ПП-ДБ в тази кампания е да легитимира Ахмед Доган като допустимия партньор в една следваща коалиция и да делегитимира Делян Пеевски като такъв. Но всъщност Доган е недопустим в дясното демократично пространство. Много ще е трудно изграждането на „антиПеевски коалиция”, защото от ПП-ДБ ще трябва да минат през много обяснения, и то не само през съдебна реформа”, каза още Андреева.

„Кампанията се води на полето на прокуратурата и антикорупционната комисия, а не сред хората”, добави Игнатова.

По нейни думи във Висшия съдебен съвет има представители на целия политически спектър. „Концепцията на ПП-ДБ беше да се подменят квотите във ВСС, а след това да се подмени и целият състав. Проблемът е, че вече има решение на Конституционния съд по този въпрос”, каза още Игнатова.

„От цялата ситуация може да се излезе само с много широк политически консенсус”, добави още Андреева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Виктория Гетова