Според него ако ситуацията остане такава, цената на горивата ще бъде в диапазона 2,50 лв., максимум 2,60 лв. за литър.

Новият сезон носи със себе си и нова тенденция за покачване на цените на горивата. Само за последната седмица средната цена на дизела се е увеличила с 2 стотинки - до 2.47 за литър. При бензина увеличението е с 1 стотинка. Средно в страната литър бензин е 2.49 лв. „Заради ситуацията в Близкия изток изведнъж рязко цената на крайните продукти скочи за 1 ден с близо 100 долара, горе долу с 12 ст. на международните пазари. Това не се отрази при нас веднага, но както виждате в последствие нещата се нормализираха и конфликтът няма поне такъв развой засега“, заяви търговецът на горива от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

„На различните обекти, говорим за големите вериги, качването на цените беше с 1,2 стотинки. Но на малките обекти, понеже работят на много малка печалба, оперативните разходи са по-ниски. Така че това увеличение, което се случи на цените на едро от около 10 ст. за два, три дни, при тях веднага се показа на колонките. Затова на места се видя скок на цената с 8,9,10 стотинки“, каза той.

Скок в цената на горивата: Колко ще плащаме през зимата

По думите му градът с най-високи цени на горивата е София, след това са другите големи градове. В Русе можем да видим цена на голям обект от 2,39 лв. на светли горива. „Там конкуренцията е по-висока“, уточни търговецът. 

„В България е евтино да се зарежда, защото крайната цена се определя от стойността на акциза. При нас стойността на акциза от целия Европейски съюз е на най-ниско ниво. В региона, като изключим държавите, които не са в Европейския съюз, ние сме с най-ниската цена“, допълни Хаджидимитров. 

Според него ако ситуацията остане такава, каквато е сега и няма други обстоятелства, цената на горивата ще бъде в диапазона 2,50 лв., максимум 2,60 лв. за литър. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева