Основателката на пекарната y dough, която днес стои и зад още един успешен бизнес – заведение за брънч, споделя за сбъдването на мечтите си
Когато е на 21 години, Кристин Радоилова работи като копирайтър в рекламна агенция. След като се прибира от пътуване из скандинавските страни, през 2021 г. тя приготвя за първи път характерните за северната кухня канелени рулца. В България по това време няма канелени рулца. Тя започва да ги правя основно за себе си и за приятели, но получава поръчки от познати и непознати в Инстаграм. Цяла нощ прави рулца и в събота сутрин ги пуска за доставка с таксита. По това време прави 120 рулца за една нощ, а поръчките надвишават 400. През пролетта на 2022 г. Радоилова напуска работата си, инвестира спестяванията си в най-необходимото оборудване и отваря малка пекарна в софийския квартал „Иван Вазов“. Липсата на опит от една страна ѝ помага да развива бизнеса си според личните си ценности, но същевременно я заставя да се среща с трудности на всяка крачка.
„В началото в пекарната ставах в три, отивах в пекарната в четири, правех рулцата и след това през целия ден ги продавах, въпреки че те се изкупуваха доста по-рано от това. Съответно бях и каса, бях и бариста, бях и пекар, след това оставах да изчистя цялата пекарна. Аз бях сама, тъй като не вярвах достатъчно в себе си и в идеята си. И съответно не вярвах, че има нужда от екип. Тогава пък пекарната започна да набира много популярност. Отпред имаше опашки от хора, които чакаха с часове за рулца. Няколко месеца след като кухнята за производство вече беше налице, случайно попаднах на една нова локация. Взех кредит и бях готова за следващото приключение, което е да отворя ресторант. Отново не знаейки как се прави това. Отново без опит в тази малко по-различна индустрия“, разказва повече за стартирането на бизнеса си Кристин.
В „Успехът: Forbes по NOVA”: Недко Кръстев, предприемач и основател на 365 Careers
Изградила общност от лоялни клиенти чрез органична реклама в Инстаграм и приятелски стил на комуникация, Радоилова днес стои и зад успешно заведение за закуска.
„В ресторанта кухнята е изцяло отворена и всичко е видимо. Вижда се какви продукти ползваме, кои хора го правят, начинът по който го правят. Няма нито една бариера между нас и клиентите. И смятам, че това е много ценно и важно, тъй като имат възможността да ни видят, да се припознаят в това, което правим и в начина, по който го правим. А пък това е много важно за самия бизнес, тъй като те стават лоялни към нас. Всеки ден започвам отначало и всеки ден в, независимо дали в пекарната или в ресторанта, ще дойдат хора, които може би са идвали десетки пъти, може би идват за първи път, но ние трябва за пореден път да им докажем, че това, което правим си струва да идват отново и отново и да не спираме да им се доказваме и да печелим тяхното доверие пак и пак и пак. В нито един момент не съм си казала успешна съм, спокойна съм, няма нужда от повече усилия. Буквално всеки ден започвам отначало“, признава тя.
Един от най-ценните уроци, които Радоилова научава по пътя, е че мечтите се сбъдват по-лесно в екип. За нея днес работят общо 18 души, които приветстват всеки неин проект.
В „Успехът: Forbes по NOVA”: Силвия Аздреева, която покорява осемхилядници, но и себе си
„Винаги съм обичала сладкарство и пекарство. Просто никога не съм си представяла, че е възможно да се занимавам с това и да се издържам с това. Какво остава пък и нечии чужди семейства също да се издържат от това. Всеки ден съм благодарна, че около мен има общност от хора. Тези хора много ме подкрепят във всичко, което правя, което е страхотно и съм благодарна всеки ден. Съвсем случайно попаднах в индустрията, но със сигурност ми се остава в нея. Кулинарната сцена в София има нужда от още куп неща, които да се случат в нея и виждам много смисъл и стойност да правя това и все повече и повече хора да създаваме хубави места в София.“
На въпроса какъв съвет би искала да даде на по-млада версия на себе си, тя отговаря:
„Не спирай да си слушаш интуицията, не слушай никого, не слушай когато ти кажат не знаеш какво правиш, не знаеш как се случва. Знаеш по-добре от всички други на какво си способна и колко сърце, душа и време и енергия си склонна да сложиш в нещо само и само, да го направиш, то да работи. Не слушай никого освен себе си, ще е трудно, но ще си окей“, категорична е Кристин Радоилова.
Очаквайте поредицата „Успехът: Forbes по NOVA” всяка събота в „Събуди се“ по NOVA.
Редактор: Райна АврамоваПоследвайте ни