Носителката на „Оскар” разказва за ролята си в сериала, който може да гледате по Нова ТВ

Повече от всеки друг актьор от нейното поколение Маги Смит е усвоила цялата палитра от актьорски роли – от драматични до комедийни. 78-годишната актриса продължава да играе невероятно добре.

„Изненадана съм, че на моята възраст изобщо мога да правя нещо. Като се замисли човек за това, което съм постигнала и мястото, от което съм тръгнала, съм много доволна и благодарна, че мога да изиграя страхотния сценарий на Джулиън Фелоус”.

Самата Смит твърди, че актьорството е повече от професия. „Обожавам го, никога не ми е минавало през ума да бъда нещо друго. Имам привилегията да работя това и не знам къде бих била без него”.

Маги Смит е родена в Илфорд, Есекс и се мести в Оксфорд на четиригодишна възраст. В семейството ѝ няма други актьори; баща ѝ е патолог, а майка ѝ - секретарка. Братята ѝ близнаци пък са успешни архитекти. Именно затова за семейството е изненада, когато тя се записва в школа по драматично изкуство на 16-годишна възраст.

След поредица от студентски изяви и представления Маги започва кариера в театъра в Old Vic заедно с Лорънс Оливие, което в крайна сметка я отвежда в Националния театър. Следва успешна кариера в киното и безупречната ѝ роля „Мис Джийн Броди в разцвета на годините си„ (The Prime of Miss Jean Brodie), която ѝ носи „Оскар”. Вторият ѝ „Оскар” е за ролята ѝ във филма „Калифорнийски апартамент” (California Suite).

В „Имението Даунтън” тя играе ролята на всяващата страхопочитание Вайълет – графинята-вдовица на Грантъм. „Да играя Вайълет ми носи голямо удовлетворение и много се забавлявам с нея – Джулиън е много добър при разработване на образа на подобни дами. Това е третата възрастна дама, която играя за него, така че вече имам опит”, смее се тя. Смит играе мисис Олдноу във филма на Джулиън „От време на време” (From Time To Time) и лейди Трентъм в „Госфорд Парк” (Gosford Park) – герой, вдъхновен от пралелята на Джулиън Фелоус.

„Онова, което според мен е гениално, е, че това е оригинален сценарий на Джулиън, а не адаптация на нещо. Да разполагаш с всички тези чудесни идеи, да знаеш, че те са оригинални, е просто невероятно”. Своите комплименти към нея не крие и самият Джулиън Фелоус. За него изборът на Маги за графинята-вдовица е лесен. „Маги Смит има уникално чувство за комедия на база на ироничния й поглед върху истинския живот, което го прави както забавен, така и някак тъжен. Но може би най-голямото ѝ качество и онова, което ме интригува най-много, е, че тя може да предава дълбоки и силни емоции без никаква следа от сантименталност”, обяснява Фелоус.

Гледайте и тази вечер Маги Смит в сериала „Имението Даунтън” - от 20.00 ч. по Нова ТВ.