Избрано от соц речника на VIP Brother „Образцов дом”

Физзарядка е задължителен ежедневен 10-минутен „фитнес”, провеждан без уреди и без желанието на трениращите в непосилно ранните часове на деня, преди началото на сутрешната смяна в училище. Това гласи обяснението в речника, който VIP Brother „Образцов дом” изготвя за основните понятия от времето на соца. 

Речникът включва понятия като „Кореком” и „Показен магазин”, като отбелязва и каква е разликата между тях. Това са единствените бутици по времето на соца - единият е за дрехи и вещи, другият е за гурме изкушения. За „Кореком” са необходими „връзки” - най-малкото на ниво леля, която да е продавачка там. За „Показния магазин” е нужен поне един работен ден, прекаран на опашка пред него, докато „колежките” ви покриват в службата.

Тук ще откриете и що е то лексикон или соц прародителя на Facebook. Става дума за тетрадка голям формат с твърди корици, в която с толкова правописни грешки, колкото и днес „поствате” любимите групи, парчета, филми, актьори. Ако се доберете до снимки на същите - вече сте номер 1.

Робот от цигарени кутии на западни марки пък е арт инсталация, изработена от соц дете. Според соц речника тази инсталация показва две неща - детето произхожда от технологично напредничаво семейство, а бащата пуши западни цигари.

„Москвич” по принцип означава човек, който е роден и живее в Москва, но също така дълги години се подвизава и като автомобил, притежаван с гордост от заклетите привърженици на режима. Практически москвичът прекарва много повече време неподвижен, отколкото в движение. Поддръжката му е повод за социални сбирки пред блока в неделните следобеди, когато собственикът му лежи под него с омазан анцуг и гаечен ключ в ръка, а съседите са го наобиколили и го чакат с табла и бира. 

И още в речника - като географско понятие Алтай е планина в Азия, но по времето на соца е много по-известна като правилния еквивалент на най-популярната американска газирана напитка. Задължително условие за консумацията й е да се сервира топла, което повишава и без това уникалните вкусови качества.

Любопитното е, че целият соц речник е изпълнен с важни абревиатури като ЦУМ, ГУМ, ХОРЕМАГ, НАРКООП, ТКЗС, КПП, ТКВ, СССР, ВОСР, СОФЖИЛФОНД, КОРЕКОМ, ТЕКСИМ, ТАБСО, СИВ, КДС, ДКМС, АБПФК, АОНСУ, ПУЦ. Какво се крие зад тях VIP Brother оставя на любознателните читатели да разберат.