В интервю за „24 часа” Марек Сингер обясни защо MTG е решила да избере „Нилсен” като източник на пийпълметрични данни

Марек Сингер е изпълнителен вицепрезидент на шведския медиен гигант MTG и отговаря за ефирните телевизии в България, Естония, Латвия, Литва, Чехия и Унгария, в които компанията оперира. Той е човекът, който пръв обявява, че Нова телевизия сменя доставчика си на пийпълметрични данни. Съвместява високия си пост с още един - шеф е на чешката тв „Прима”. В специално интервю за „24 часа” господин Сингер защо MTG е решила да избере „Нилсен” като източник на пийпълметрични данни.

Г-н Сингер, защо дойдохте у нас? Да не би да е заради странната ситуация при старта на риалити форматите, когато две пийпълметрични агенции изкараха и двете телевизии - Нова и bTV, на първо място по гледаемост в един и същи ден и час?

Тук съм, защото се опитваме да намерим ясно решение, което ще задоволи всички страни на тв пазара. Във връзка с описания казус ние вярваме, че „Нилсен/Медиярисърч" работят по световния стандарт за измерване на тв рейтинги. Със съжаление трябва да кажа, че има голяма разлика в измерванията и резултатите. Идеалната ситуация би била, ако данните на ГАРБ и "Нилсен" се припокриват. Това би било доказателство за принципната работа и на другата агенция. Очевидно има нещо друго, и то не от страна на "Нилсен". Страхувам се, че една от двете системи има проблем и възможното обяснение е, че има нещо сбъркано в системата на ГАРБ. Това обяснява защо две телевизии обявяват първенство по гледаемост в едно и също време.

ГАРБ обаче беше одитирана от френския институт CESP и нищо нередно не беше открито в системата. Защо не й вярвате?

Опитът е направен преди повече от 15 месеца и ние не участвахме в него, защото не беше зададен нито един от сериозните въпроси. Притеснително е това, че ние чуваме от пазара и от медиите, че много неща са се променяли в ГАРБ задкулисно, без знанието и одобрението на индустрията - част от капитала на компанията е с нов собственик - швейцарска компания със специален статут (Swiss nominee), договорът с GFK най-вероятно е прекратен, данните не се обработват в Швейцария, а в България. Самият одит, най-общо казано, обяви, че системата функционира. Той също така обаче даде и няколко сериозни препоръки, част от които няма да бъдат имплементирани, а реализацията на други ще приключи най-рано в края на 2016 г. Ако сравним двете системи, ще видите, че Нилсен" има редица предимства пред ГАРБ -размер на панела, възрастта на панелистите, изключително модерна система и високотехнологични устройства. Именно поради тези причини смятам, че по-близо до реалността е по-съвременната и по-широко използваната в по-голямата част от Европа система, която е на Нилсен". Това се потвърждава и от добрите резултати от одита й, проведен това лято.

Как MTG избра „Медиярисърч"?

Всичко започна в Чехия, където „Медиярисърч" бе избрана от Асоциацията на телевизионните организации за доставчик на пийпълметрични данни за всички телевизии. Вече 8-годишният им опит е доста позитивен. Компанията излезе и извън рамките на чешкия пазар - в България и в Естония. В Чехия имахме подобен спор със СМЕ (компанията собственик на bTV, която има телевизия и там - б.а.), при който в крайна сметка се реши, че „Медиярисърч" е правилният избор. Другият успех за агенцията беше, когато Нилсен" се убеди, че системата наистина е добра, и реши да купи 51 % от нея. Но придобиването на „Медиярисърч" от „Нилсен" няма нищо общо с MTG. То става, защото „Нилсен" са видели много добра комбинация от качество и цена. На малкия пазар, какъвто е българският, се нуждаеш от система, която да измерва абсолютно точно, като в същото време не струва толкова, колкото френската система например.

Значи решението за „Медиярисърч" не е на Нова тв, а на MTG?

Да, защото то е част от по-голяма схема. На всеки пазар, където работим, предпочитаме да работим по всепризнати и доказани международни стандарти, които в случая са "Нилсен", „Кантар" или GFK. Това са най-широко възприетите системи в световен мащаб. Във всяка държава, в която присъства, MTG работи с една от тези системи, освен ако няма някаква изключително качествена местна алтернатива. В България съзряхме нуждата от подобен глобален стандарт. Така че засега категорично избираме "Нилсен", въпреки че сме отворени за разговори и дискусии с конкуренцията или с цялата индустрия за бъдещето. Ние не сме обвързани с „Нилсен", държим да работим с агенция със световен опит и международни стандарти.

Според някои рекламодатели и рекламни агенции създадохте хаос на пазара с вкарването на втора система. Как ще коментирате?

Разбирам, че ситуацията е много неприятна за всички, но не вярвам, че ще продължи много дълго. Подобно нещо се е случвало и на други пазари - в Полша например. Опитът показва, че след време всички играчи разбират, че има нужда само от един, но доказан стандарт, и всички се обединяват около него. Вярвам, че след време отново ще се обединим само около една система. Но в момента разликите са толкова големи, че е много трудно една от телевизиите да каже: „Да, добре, ще ползваме другата система." Затова е неизбежно за някакъв период от време да ползваме и двете системи. Има и други причини, заради които не можем да приемем данните на ГАРБ. Ние планираме програмата си според рейтингите на „Нилсен/Медиярисърч” и сега заради тази ситуация - ГАРБ срещу „Нилсен”, понасяме сериозни загуби. Също така в много близко бъдеще ще бъде изключително важно системата да измерва и гледаемостта онлайн. Затова имаме нужда от компания, която да предложи и тази услуга. Търсим партньор, който има ресурс, достатъчно ноу-хау и умения, за да го направи. Когато сравнявам двата доставчика и по този показател, отново избирам „Нилсен”.

Как телевизиите ще изберат само една валута при тези различия? Преди години при подобна ситуация у нас едната система на практика изкупи другата.

Възможно е историята да се повтори и едната да погълне другата. Може и двете големи телевизии да се разберем, въпреки че засега изглежда невъзможно, и да одобрим само едната. Третият вариант е да се организира конкурс и да бъде избран „Нилсен” или друг световнопризнат доставчик.

Какво още сподели Марек Сингър за плановете на MTG в България и бъдещето на ефирната телевизия, четете в интервюто на Паола Хюсеин във вестник „24 часа”.
 

Снимка: МТG