Христо Калоферов разказа историята на човека, превърнал възстановяването на църкви в своя кауза, в „Събуди се”

Анастас Иванов от село Чокманово е една от личностите, които спечелиха подкрепа от зрителите в  от инициативата на Нова телевизия „Лицата на 2014-а”. Той стана известен с това, че с двете си ръце и със собствени средства реставрира храмове. Христо Калоферов се срещна с Анастас, за да разкаже неговата човешка история в „Събуди се”.

Селото на Анастас е само на няколко километра от Смолян в сърцето на Родопите. Понякога забравяно от държавата, от местната власт и от църквата, това място не е забравено от Бога. В Чокманово има най-много храмове на глава от населението. Повечето от тях, оставени на произвола на съдбата.

Мисията на Анастас е да реставрира 12-те храма около селото, с четири вече е приключил. Реставрирал ги е сам. За всичко плаща от джоба си. Теглил е кредити, продал апартамента си в Смолян. Купува стари коли, ремонтира ги и ги продава. Печалбата отива пак в храмовете. Колата, която в момента шофира трябва да се превърне в покрива на църквата „Свети Петър и Павел”.  Получавал помощ от приятели, но за най-тежката работа. Анастас признава, че не е строител, но неволята го е научила Анастас да бъде архитект, художник, дизайнер, инвеститор и строителен работник. Всичко започнало, когато баща му се разболял.

„Когато дойдох в селото баща ми беше болен, но беше започнал да реставрира параклиса "Св. Кузма и Дамян”. Баща ми почина и аз трябваше да довършва реставрацията”. Параклисът днес е отворен за вярващите. Не спасил бащата на Анастас, но дал на Чокманово ревностен защитник на вярата и храмовете.  Анастас също има страхове, като всички. Страхува се, че няма да може да доведе делото си докрай - да възстанови всичките 12 храма в Чокманово. И макар да е горд признава, че има нужда от още подкрепа. „Имам нужда най-вече от строителни материали, от цимент, лепило, даже пироните, по някой път са ценност", призна той.  Надява се, че ще се намерят добри хора да прегърнат каузата.

Какво още сподели Анастас пред Христо Калоферов, гледайте във видеото.