Вдъхновяващи истории за промяна на образованието от Дания, Танзания, Литва и България на международна среща в София, организирана от Reach for Change

Фондация Reach for Change, която заедно с Нова Броудкастинг Груп реализира социално отговорната инициатива ПРОМЯНАТА, организира международна среща на социални предприемачи в София. В рамките на събитието на 1 юни, Деня на детето, се проведе конференция на тема „Социалните предприемачи като двигател за образователна промяна”. 

В международната среща се включиха четирима успешни предприемачи от България, Дания, Литва и Танзания, които разказаха как работят за промяна на образователните системи и на конкретни образователни практики в своите държави. Един от участващите български проекти, подкрепен от Нова, е свързан с онлайн платформа за сексуално образование. 

Първото издание на ПРОМЯНАТА (2014-2015) показа, че социалното предприемачество има сериозен потенциал за развитие у нас. Сред реализираните проекти са IT центърът за обучение на юноши във Враца на победителите в инициативата Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, както и проектът на Иван Благоев за школа по дървообработване в Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Мария - Луиза” в Пловдив. 

Вече се приемат кандидатури и за второто издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, като заявките се подават на сайта на инициативата до 30 юни, включително. „Има изключително голям интерес към социалното предприемачество, залата зад мен е пълна. Акцентът тази година е темата образование”, обясни Ани Салич, посланик на инициативата. Конкурсът е отворен както за нестопански организации, така и за отделни граждани, които имат идея как да подобрят живота на децата в България.

Вижте повече във видеото.